Sign In

Articole

ENDOCRINOLOGIE Cluj: Ce îți oferă cabinetele și clinicile de endocrinologie din Cluj-Napoca

ENDOCRINOLOGIE Cluj: Ce îți oferă cabinetele și clinicile de endocrinologie din Cluj-Napoca

Timp citire: 13 minute

Endocrinologie Cluj – Află de aici toate informațiile de specialitate despre cabinetele din Cluj-Napoca, ce oferă analize de laborator specifice și investigații radiologice multiple, pentru diagnosticarea cât mai corectă și precoce a afecțiunilor și despre clinicile de endocrinologie din Cluj ce tratează bolile endocrine. 

Endocrinologia se ocupă cu studiul glandelor endocrine, a organelor cu funcție endocrina și a fiziologiei hormonilor. Hormonii sunt molecule chimice cu rol esențial pentru supraviețuirea noastră de zi cu zi, deoarece aceștia ne influențează și ne controlează o gamă largă de activități psihologice și fiziologice cum ar fi creșterea, dezvoltarea,  temperatura corpului, somnul, apetitul, digestia, lactația, respirația, percepția senzorială,  starea de spirit, nivelul de stres și multe altele. 

Datorită complexității afecțiunilor endocrine, pentru un diagnostic corect și complet, sunt necesare      analize de laborator specifice, de specialitate și investigații radiologice multiple, ce pot fi realizate la o clinică sau cabinet de endocrinologie din Cluj-Napoca. Așadar, pentru a primi cele mai esențiale și de actualitate informații despre clinicile de endocrinologie din Cluj-Napoca, te invităm să parcurgi acest articol.

Anunțuri promovate

CUPRINS

  1. Endocrinologie Cluj – Ce ramură a științei este endocrinologia?

1.1 Ce este sistemul endocrin și cum funcționează acesta? 

1.2 Ce sunt glandele endocrine și care este rolul lor în organism? 

  1. Endocrinologie Cluj – Ce este un endocrinolog și cum vă pregătiți pentru un consult endocrinologic? 

 2.1. Consultul endocrinologic. Cum vă pregătiți pentru un consult endocrinologic? 

 2.2. Cu ce servicii de endocrinologie s-au remarcat medicii endocrinologi din Cluj? 

 2.3. Care sunt serviciile oferite de clinicile/cabinetele de endocrinologie din Cluj? Cum pot fi accesate aceste servicii?

3. Endocrinologie Cluj – Bolile endocrine

1. Endocrinologie Cluj – Ce ramură a științei este endocrinologia?

Istoria endocrinologiei românești se suprapune cu istoria endocrinologiei universale, încă din primele momente ale apariției acesteia. Această ramură a medicinei și biologiei s-a născut în Franța, țară unde au studiat și s-au format generații de cercetători, medici și biologi români, care ulterior au pus bazele dezvoltării endocrinologiei românești. 

Endocrinologia este o ramură a biologiei și medicinii, care studiază și se ocupă de sistemul endocrin (care controlează hormonii din corpul tău), de bolile acestuia și de producția și funcțiile normale ale hormonilor. 

Hormonii sunt mesageri chimici care călătoresc de la o glandă sau un organ endocrin din corpul tău la o altă parte a corpului tău, prin sânge. Hormonii sunt secretați de glandele endocrine, cum ar fi glanda pituitară (hipofiza), tiroida sau glandele suprarenale. Aceștia sunt eliberați într-o parte a corpului, călătoresc prin fluxul sanguin și au efect asupra altor părți ale corpului. Acest lucru ajută celulele să comunice între ele și au un rol important în multe funcții cheie ale organismului.

1.1. Ce este sistemul endocrin și cum funcționează acesta?

Sistemul endocrin are un rol esențial în funcționarea corectă a organismului uman, de aceea, cel puțin o dată pe an trebuie să te programezi la un consult endocrinologic și, de preferat, să te consulte un medic endocrinolog bun. În Cluj-Napoca, se află esența acestei ramuri medicale, alcătuită din medici specialiști endocrinologi cu pregătire solidă,  unii dintre ei având experiență de minim 10 ani și o cariera universitară în domeniu. 

Sistemul endocrin este format din mai multe organe cu funcție endocrină, ce se găsesc în diferite părți ale corpului și care, la rândul lor, produc și secretă hormoni direct în sânge. Așadar, glandele endocrine sunt responsabile de producerea și secretarea hormonilor, care, ajută celulele să comunice între ele.  

Hormonii au diferite funcții și moduri de acțiune; un hormon poate avea mai multe efecte asupra diferitelor organe țintă, și, invers, un organ țintă poate fi afectat de mai mult de un hormon. De exemplu: unii hormoni, precum adrenalina, au și rol de neurotransmițători pe langă cel de creștere a ratei metabolismului (creșterea frecvenței cardiace, a amplitudinii respiratorii, a presiunii sangvine și a producției de energie). Din punct de vedere biochimic, hormonii pot fi la baza moleculei lipidice (estrogenul), aminoacizi (adrenalina), peptide (insulina), glicoproteine (hormonul foliculostimulant). Cunoașterea structurii chimice a hormonului facilitează predicția modului în care acesta este produs, este transportat și acționează într-un sistem fiziologic. 

Când un hormon este eliberat dintr-o glandă sau dintr-un organ ce aparține sistemului endocrin, acesta se deplasează în întregul organism, prin fluxul sangvin, pentru ca în final, să ajungă la destinație. Aceste destinații, numite ținte sau receptori, pot fi localizate fie pe alte glande endocrine, fie pe alte organe sau țesuturi din organism. În acel moment, se fixează de un tip de celulă specifică, numită celulă receptor. Hormonul îi transmite apoi celulei receptor să îndeplinească o anumită funcție dată. De exemplu: să elibereze un alt hormon.

Funcția hormonală este în mod normal/fiziologic un act de echilibru. Însă, uneori prin încercarea de a compensa un dezechilibru instituit, glandele produc prea mulți sau prea puțini hormoni, fapt ce are un impact negativ asupra eliberării altor hormoni sau asupra apariției răspunsului necesar. Dacă apare acest dezechilibru secretor, înțelegem că sistemul endocrin nu mai funcționează în parametrii normali, astfel unele dintre sistemele corpului tău nu-și vor mai îndeplini optim activitățile de bază. Sunt mai mulți factori care pot crea un dezechilibru hormonal, printre care sunt enumerate diverse afecțiuni cum ar fi hipotiroidismul, hipertiroidismul, diabetul, administrarea anumitor medicamente, precum și nivelul ridicat de stres.

De asemenea, din cauza unui dezechilibru hormonal, pot apărea probleme de dezvoltare în perioada pubertății, precum și dificultăți în obținerea unei sarcini, pot apărea modificări ale ritmului circadian (ritmul somn-veghe) dar și schimbări bruște de greutate (în special îngrășarea). Aceste dezechilibre pot fi adesea corectate chiar de propriul organism. Corpul tău are mecanisme încorporate pentru a ține evidența și a răspunde la orice modificări ale nivelurilor hormonale, încercând să le mențină mereu în parametri corespunzători.

Uneori, totuși, acest sistem de compensare poate fi depășit, astfel existând o problemă pe care organismul nu o poate rezolva singur. În acest caz, medicul de familie vă va trimite la un medic endocrinolog, care este un expert în tratarea afecțiunilor endocrine, ce pot implica mai multe sisteme diferite din organism, sau la un cabinet de endocrinologie din Cluj-Napoca.

 

 

1.2. Ce sunt glandele endocrine și care este rolul lor în organism?

Sistemul endocrin este alcătuit dintr-o multitudine de glande. Fiecare glandă are o funcție specifică în organism și toate aceste glande lucrează împreună pentru a regla funcțiile vitale ale corpului nostru. 

Glandele endocrine sunt conglomerate de celule cu funcție secretorie organizate propriu-zis în organe sau dispuse sub forma de insule ca parte a ficatului, pancreasului sau intestinului. Cele mai cunoscute organe cu funcție principal endocrină sunt:

Glanda pineală (Glanda pineală este o glandă endocrină minusculă din mijlocul creierului, care ajută la reglarea ritmului circadian al corpului prin secretarea hormonului melatonină. Aceasta deține un rol esențial în stabilirea momentului optim pentru declanșarea pubertății, prin modularea activității organelor sexuale.);

Glanda pituitară (Sau hipofiza este o glandă endocrină mică, de mărimea unui bob de mazăre, situată la baza creierului sub hipotalamus, cu rol major în creștere și reproducere. Eliberează câțiva hormoni importanți și controlează funcția multor alte glande ale sistemului endocrin, precum tiroida, suprarenalele și organele reproducătoare.);

Glanda tiroidă (Glanda tiroidă este un organ în formă de fluture situat la baza gâtului. Eliberează hormoni care controlează în mare parte metabolismul – modul în care corpul tău produce și folosește energia);

Glandele paratiroide (Glandele paratiroide sunt două perechi de glande mici, de formă ovală, atașate lobilor tiroidieni. Acestea produc hormonul paratiroidian, care joacă un rol cheie în reglarea nivelului de calciu din sânge.);

Glandele suprarenale (Glandele suprarenale, sunt o pereche de glande, de formă triunghiulară, situate deasupra rinichilor. Glandele suprarenale produc hormoni care ajută la reglarea metabolismului, a sistemului imunitar, a tensiunii arteriale și a răspunsului la stres.)

–  Timusul (Glanda timus este localizată în spatele sternului, fiind bine reprezentantă în rândul populației pediatrice și urmând un proces de involuție odată cu atingerea pubertății.  Aceasta produce o categorie de celulele albe cu rol imunitar din sânge, numite limfocite T (celule T). Acestea sunt o parte importantă a sistemului de apărare al organismului, care ne ajută să luptăm împotriva diferitelor infecții.);

Câteva dintre organele care adăpostesc celule cu funcție secretorie endocrină sunt:

Hipotalamusul (Hipotalamusul, este o structură adâncă în creier, care acționează ca centru de coordonare a multor glande endocrine, supranumit stație de releu. Controlând glanda pituitara, acesta leagă sistemul nervos central de cel periferic, prin intermediul mesagerilor chimici care odată eliberați, vor stimula sau inhiba funcțiile glandelor endocrine. Printre procesele pe care hipotalamusul le controlează în organism se numără starea de spirit, apetitul, ciclurile de veghe și somn, temperatura corporală și funcția sexuală.

Ovarele (Ovarele sunt o pereche de glande, de formă ovală, situate de fiecare parte a uterului. Acestea stochează și maturează ovulele (ouăle), produc totodată și hormonii feminini, estrogen și progesteron, care controlează ciclul menstrual și dezvoltarea sarcinii. Acești hormoni joacă un rol important și în conturarea trăsăturilor feminine, cum ar fi dezvoltarea sânilor, forma corpului și dispunerea părului corporal.).

Pancreasul (Pancreasul este localizat în abdomen, în spatele stomacului, fiind un organ fiabil care face parte din sistemul digestiv, având atât funcție exocrină (secretând sucul pancreatic necesar digestiei moleculelor de grăsime), cât și funcție endocrină (eliberând insulina și glucagonul necesar menținerii echilibrului zahărului din sânge).    

Testiculele (Testiculele sunt două organe de formă ovală din sistemul reproducător masculin, ce produc celule sexuale numite spermatozoizi, indispensabile reproducerii. Testiculele produc și hormoni, dintre care testosteronul, ce joacă un rol principal, fiind responsabil pentru apetitul sexual, fertilitate, dezvoltarea maturității sexuale masculine și a masei musculare.).

Deși marea majoritate a glandelor endocrine nu sunt conectate anatomic între ele, totuși ele reușesc să constituie un sistem funcțional asigurând:

  • Controlul integrării circulației cu digestia și absorbția alimentară,
  • Controlul reproducerii,
  • Modificările adaptative ce permit organismului să facă față cu succes diverselor situații,
  • Promovarea creșterii și dezvoltării,
  • Reglarea metabolismul organic, al nivelului apei și electroliților organismului,
  • Reglarea producerii de eritrocite (celule roșii ale sângelui produse în măduva osoasă).

2. Endocrinologie Cluj – Ce este un endocrinolog și cum vă pregătiți pentru un consult endocrinologic?

Un endocrinolog este un medic specializat în domeniul endocrinologiei. Endocrinologii diagnostichează și tratează o gamă largă de afecțiuni ale sistemul endocrin, printre care se numără: tulburările tiroidiene, osteoporoza, dezechilibrul hormonului de creștere, infertilitatea, hipertensiunea arterială secundară (tensiunea arterială crescută, de cauză hormonală), obezitatea și multe altele.

2.1. Consultul endocrinologic. Cum vă pregătiți pentru un consult endocrinologic?

Endocrinologii sunt calificați pentru a diagnostica și trata afecțiuni precum diabetul, bolile tiroidiene, infertilitatea, problemele de creștere, tulburările metabolice, osteoporoza, menopauza, cancere ale glandelor endocrine și tulburările în glandele suprarenale și glandele pituitare producătoare de hormoni.

Dacă aveți o afecțiune care vă afectează sistemul endocrin, un endocrinolog din Cluj-Napoca vă poate ajuta să vă gestionați și să vă tratați starea. Sunt experți în domeniul lor și au cunoștințe actualizate despre medicamentele necesare, proceduri adecvate tratării bolii și tehnologia necesară pentru a vă putea ajuta. 

Înainte de a merge la endocrinolog, notează orice simptome pe care le ai, inclusiv episoadele de stres major prin care ai trecut sau schimbările recente, ce au avut un impact asupra vieții tale sau al stilului tău de viață. Este o idee bună să scrieți câteva întrebări pe care să le adresați medicului dumneavoastră endocrinolog în vederea înțelegerii cât mai precise a bolii aferente. Aici sunt câteva exemple:

  • Ce îmi cauzează simptomele?
  • Este această condiție temporară sau permanentă?
  • De ce teste am nevoie?
  • Care este cel mai bun mod de a trata sau de a gestiona starea mea?
  • Pot face ceva pentru a-mi ajuta starea?
  • Cât va dura tratamentul meu?

La primul consult, medicul endocrinolog din Cluj vă va adresa o serie de întrebări ce pot face referire la: simptomele actuale, alte probleme medicale, medicația actuală (de aceea vă reamintim să aveți cu dumneavoastră o listă cu toate medicamentele, vitaminele sau suplimentele pe care le luați), istoricul familial și obiceiurile alimentare. 

Endocrinologul va începe cu măsurarea înălțimii și a greutății, apoi în funcție de relevanța clinică, va măsura pulsul și tensiunea arterială, va analiza starea pielii pentru a se asigura ca nu dezvoltați răni sau infecții, starea  părului, a dinților și a cavității bucale. Medicul specialist poate recomanda efectuarea unor analize de sânge și de urină și realizarea unui istoric medical complet. După stabilirea diagnosticului, medicul endocrinolog vă recomanda o schemă de tratament, luând în considerare afecțiunile preexistente, care au declanșat simptomele.

Este recomandat un control endocrinologic periodic, deoarece acesta poate să facă o diferență majoră în viața pacientului. Endocrinologia oferă pacientului resursele necesare pentru controlarea și înțelegerea propriul corp, dând șansa de a trata la timp dezechilibrele hormonale din organism. 

2.2. Cu ce servicii de endocrinologie s-au remarcat medicii endocrinologi din Cluj?

Mulți endocrinologi din Cluj-Napoca sunt, de asemenea, implicați în cercetări de bază, clinice și translaționale pentru a obține o mai bună înțelegere a bolilor endocrine, ceea ce duce ulterior la dezvoltarea unor opțiuni de tratament mai bune. Unii medici endocrinologi din Cluj tratează o serie de tulburări endocrine, în timp ce alții au ales să se specializeze într-un singur domeniu, cum ar fi diabetul, tulburările de nutriție și metabolism, infertilitatea sau oncologia endocrină.

Unele tulburări implică sistemul endocrin, deși nu își au originea acolo. Pentru aceste cazuri, medicul endocrinolog, ce aparține de o clinică de endocrinologie din Cluj-Napoca, poate lucra împreună cu un medic primar sau un specialist dintr-o altă disciplină pentru a coordona împreună modul de tratament și de urmărire a bolii de care suferă pacientul. 

Mulți medici specialiști endocrinologi din județul Cluj, cu toate că au o experiența de peste 10 ani în Clinicile Universitare și Clinicile private din orașul Cluj-Napoca sunt într-o continuă perfecționare prin cursuri de specialitate. Cu timpul aceștia dobândesc calități esențiale  pentru a putea explica pe înțelesul pacientului diagnosticul și tratamentul, pentru a putea sta de vorbă cu acesta, pentru a-l asculta, a-i oferi sfaturi și cel mai important pentru a putea da dovadă de profesionalism, conștiinciozitate, bunăvoință și nu în ultimul rând de compasiune.

2.3. Care sunt serviciile oferite de clinicile/cabinetele de endocrinologie din Cluj? Cum pot fi accesate aceste servicii? 

Personalului medical specializat din cadrul clinicilor de endocrinologie din Cluj-Napoca, ajută pacienții să-și trateze afecțiunile endocrinologice, problema medicală existentă, printr-o diagnosticare fermă, realizată cu sprijinul tehnologiei de ultimă generație și a investigațiilor performante, ulterior stabilind planuri de tratament clare și eficiente, asigurându-se că în final pacienții se vor simți bine din nou.

Pentru un diagnostic corect și complet, medicii specialiști în endocrinologie din Cluj efectuează o serie de teste pentru a înțelege problema, pentru a determina cel mai bun tratament și pentru a ajuta pacienții cu dezechilibre hormonale să își îmbunătățească calitatea vieții și starea medicală.

În cadrul clinicilor de endocrinologie din Cluj-Napoca sunt disponibile servicii medicale gratuite pentru persoanele asigurate în Sistemul Asigurărilor Sociale de Sănătate (CAS). Aceștia pot beneficia în mod gratuit de consulturi medicale de specialitate în cadrul clinicilor dacă:

  • Sunt asigurați în Sistemul Asigurărilor Sociale de Sănătate;
  • Merg la medicul de familie și obțin un bilet de trimitere pentru o consultație de specialitate endocrinologie.

În cazul în care pacientul nu este asigurat, însă dorește să beneficieze de serviciile unor clinici moderne de endocrinologie din Cluj, adaptate standardelor actuale în materie de echipamente și dotări, prețurile pentru o consultație de specialitate sunt accesibile, acestea fiind diferite de la o clinică la alta. 

De exemplu: o consultație de specialitate variază între 100 (cabinet medical individual) și 225 lei (clinică privată), un pachet ce cuprinde o consultație și o ecografie tiroidiană este cuprinsă între 180 (cabinet medical individual)  și 395 lei (clinică privată). Tarifele pot varia și în funcție de locația clinicii, dacă este ușor sau mai greu de găsit. 

Se poate apela cu încredere la o clinică de endocrinologie privată din Cluj-Napoca pentru un control de specialitate sau pentru tratarea problemelor deja existente. Medicii endocrinologi sunt foarte implicați în ceea ce fac, empatizează cu pacienții, nu tratează cu superficialitate problema și efectuează controale amănunțite.  

În concluzie, pentru tratarea problemelor sau diagnosticarea acestora, apelează cu încredere la un medic endocrinolog din orașul Cluj-Napoca! Deseori medicii specialiști clujeni ce activează în mediul privat, ori în cel de stat, pot fi găsiți în ambele locații și dau dovadă de profesionalism, bunăvoință și compasiune.

 

3. Endocrinologie Cluj – Bolile endocrine

Un dezechilibru hormonal poate fi consecința unor factori genetici sau de mediu. De exemplu: unii copii pot suferi de la naștere de unele disfuncții hormonale care la rândul lor determină o serie de probleme serioase de sănătate, precum întârzierea creșterii și dezvoltării. Un alt exemplu se referă la produsele chimice care pot afecta glandele endocrine, printre aceștia se numără: pesticidele, plumbul și ftalații (folosiți la producerea ambalajelor din plastic).     

Exista trei grupuri mari de tulburări endocrine:

  • Glanda nu produce suficienți hormoni – se numește hiposecreția glandei endocrine; 

De exemplu: Dacă în cadrul Timusului are loc hiposecreție, aceasta deficiență poate conduce la un sistem imunitar slăbit, ceea ce face ca organismul să nu poată lupta împotriva infecțiilor, cedând cu ușurința în fața virusurilor, bacteriilor și a altor agenți patogeni.

  • Glanda produce prea mulți hormoni – hipersecreție;

De exemplu: Dacă în cadrul Timusului are loc o hipersecreție, aceasta poate determina un sistem imun hiperactiv, care reacționează exagerat la stimulii pe care îi percepe ca pe o posibilă amenințare, ceea ce poate duce la apariția unor boli autoimune.     

  • Tumori ce se dezvoltă în interiorul glandelor endocrine – pot conduce la diverse simptome sau complicații în funcție de caracterul benign (relativ inofensiv) sau malign (canceros) al acestora.

Datorită complexității acestora, bolile endocrine sunt împărțite în diferite subdiviziuni în funcție de glandele endocrine și organele care sunt afectate:

  • Boli ale organelor sexuale (Sindromul ovarelor polichistice, Infertilitate, etc.).
  • Glanda paratiroidă (Hiperparatiroidism, Osteoporoza, etc.);
  • Glanda pituitară (Gigantism (Creștere excesivă), Nanism hipofizar, Diabet insipid, etc.);
  • Glanda suprarenală (Boala Cushing, Boala Addison);     
  • Glanda tiroidă (Hipertiroidism, Boala Basedow-Graves, Hipotiroidism, Noduli tiroidieni, Cancer tiroidian etc.);
  • Pancreasul (Hiperinsulinism, Diabet de tip 1, Glucagonom);

Având în vedere cele menționate anterior, putem preciza faptul că analizele și investigațiile ce se recomandă de medicul endocrinolog reprezintă un pas cheie pentru completarea unei suspiciuni de diagnostic clinic. Spre exemplu putem solicita pentru:

  • Glanda paratiroidă: calciu și fosfor seric, calciu urinar, ecografie de regiune anterioară a gâtului, Computer tomograf sau SPECT CT, osteodensitometrie DXA, etc.);
  • Glanda pituitară (Testarea prolactinei, hGH, IGF 1, ACTH etc.);
  • Glanda suprarenală (cortizol seric, cortizol salivar nocturn, cortizol liber urinar, DHEAS, Metanefrine serice și/sau urinare, computer tomograf sau rezonanță magnetică nucleară);
  • Glanda tiroidă (FT4 – tiroxină liberă, FT3 – triiodotironină liberă, TSH, tiroglobulina, calcitonina, Anticorpi anti TPO, Anticorpi anti tireoglobulină, Anticorpi anti receptor TSH (Trab) – anticorpi pentru boli autoimune tiroidiene, ecografie tiroidiană, puncția cu ac fin, scintigrafie tiroidiană);
  • Organe sexuale (Testare estradiol, progesteron, testosteron liber etc);
  • Pancreas endocrin (glicemie, hemoglobină glicozilată, insulină serică, etc.).

Sistemul endocrin, la fel ca restul sistemelor din organism, are nevoie de anumite condiții pentru a se menține sănătos. Drept urmare, pentru a vă ajuta să vă mențineți, este important să adoptați un stil de viață activ, să faceți multă mișcare, să urmați o dietă echilibrată mineral și nutritiv, să efectuați controale medicale periodice și să discutați cu medicul dumneavoastră înainte de a lua orice suplimente sau tratamente.  

Totodată, dacă există în familie un istoric de probleme endocrine cum ar fi diabetul, tulburările tiroidiene sau sindromul ovarelor polichistice, este necesar să informați medicul endocrinolog despre acestea și să acordați o atenție sporită în vederea gestionării acestor afecțiuni. Tratarea și informarea precoce despre orice astfel de afecțiuni vă poate ajuta să evitați un dezechilibru hormonal, care poate conduce la alte probleme de sănătate.

*Notă importantă pentru cititori:

Autorul acestui articol medical și proprietarul site-ului doresc să sublinieze cu fermitate că informațiile furnizate aici au scop informativ și educativ și nu ar trebui să fie considerate ca înlocuind consultația medicală și sfatul medicului specialist.

Orice decizie referitoare la sănătatea dumneavoastră ar trebui luată în urma consultării cu un medic sau alt specialist medical calificat. Informațiile din acest articol sunt menite să ofere o înțelegere generală a subiectului abordat, dar nu pot înlocui evaluarea individuală a stării de sănătate, diagnosticul și tratamentul recomandate de către profesioniștii din domeniul medical.

Este important să consultați întotdeauna un medic sau specialist medical înainte de a lua orice decizie privind sănătatea dumneavoastră sau de a începe un tratament. Fiecare individ are nevoi și circumstanțe unice, iar doar un specialist medical poate oferi sfaturi și recomandări adecvate în funcție de situația dumneavoastră specifică.

Vă încurajăm să căutați întotdeauna sfaturile unui medic calificat pentru orice problemă de sănătate sau preocupare medicală. Informațiile din acest articol sunt oferite cu intenția de a sprijini și de a educa cititorii, dar nu ar trebui interpretate ca un substitut pentru îngrijirea medicală adecvată.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *