Sign In

Articole

COLONOSCOPIE Cluj – Colonoscopia: procedură indispensabilă, utilizată în medicina modernă de azi

COLONOSCOPIE Cluj – Colonoscopia: procedură indispensabilă, utilizată în medicina modernă de azi

Timp citire: 8 minute
Anunțuri promovate

CUPRINS

  1. Ce înseamnă colonoscopia?
  2. Care sunt serviciile oferite de clinicile Cluj și la ce prețuri?

1. Ce înseamnă colonoscopia?

Colonoscopia, cunoscută și sub denumirea de endoscopie digestivă inferioară, este o metodă de investigație modernă ce permite examinarea intestinul gros (colonului). Această metodă presupune inserarea de către medicul specialist a colonoscopului, pe cale anală, în intestinul gros pentru a vizualiza tractul digestiv inferior, astfel se pot diagnostica diferite afecțiuni ale aparatului digestiv inferior sau se pot trata anumite patologii. 

Colonoscopia este un tip de endoscopie digestivă, ceea ce înseamnă că folosește un endoscop. Endoscopul este un aparat dotat cu un tub subțire și flexibil ce este prevăzut cu o cameră video, un sistem de iluminare locală, canal de insuflație prin care se introduce aer sau apa, canal de aspirație a diferitelor resturi lichidiene rămase în intestin și un canal prin care se pot introduce diferite instrumente de lucru cu scop diagnostic sau terapeutic (pense, ace, catetere, etc.). 

Tipuri de colonoscopie

Există mai multe tipuri de colonoscopie și acestea sunt următoarele:

  • Colonoscopia parțială examinează numai partea inferioară a colonului, adică rectul și colonul sigmoid. Aceasta este o procedură mai puțin invazivă și se face, în general, fără sedare.
  • Colonoscopia totală presupune examinarea întregului colon și necesită, de cele mai multe ori,  sedarea pacientului.
  • Colonoscopia virtuală poartă și denumirea de colono-CT și permite medicului să vadă imagini CT 2D și 3D din interiorul colonului, și a altor organe abdomeno-pelviene, fără însă a introduce un colonoscop în intestinul gros.

Când se recomandă colonoscopia?

Procedura de colonoscopie în Cluj poate fi preventivă, diagnostică sau terapeutică. Există anumite situații medicale în care medicul specialist poate recomanda o colonoscopie pacientului, precum:

  • Balonările și durerile abdominale frecvente, recurente, care apar fără o cauză evidentă, însoțite sau nu, de alte simptome gastrointestinale;
  • Episoadele recurente de vărsături, ale căror cauze nu sunt depistate, mai ales dacă apar alături de simptome intestinale;
  • Tulburări ale tranzitului intestinal: diareea sau constipația cronică;
  • Valori anormale ale anumitor markeri tumorali;
  • Modificări ale aspectului scaunului sau prezența sângelui în scaun);
  • Scăderea inexplicabilă în greutate sau lipsa apetitului alimentar;
  • Senzația de oboseală cronică, în mod special atunci când apare însoțită de alte simptome gastrointestinale;
  • Anemia fără o cauză precizată;
  • Monitorizarea anumitor patologii digestive: tumori colonice benigne sau maligne, boli inflamatorii intestinale (colită ulcerativă sau boala Crohn).

 

De asemenea, colonoscopia, pe lângă investigarea vizuală a colonului, poate fi efectuată și cu scopul recoltării unei mostre de țesut pentru biopsii, realizării unor intervenții laparoscopice, pentru screening și pentru prevenirea unor boli cronice. 

În ce cazuri trebuie evitată colonoscopia?

În diverse situații colonoscopia este contraindicată. Pacienții care suferă de diverticulită acută, de obstrucții sau stricturi de cauză tumorală, perforația colonului,  precum și femeile însărcinate (sarcina mai mare de 4 luni) pot prezenta interdicție sau contraindicații temporare în ceea ce privește colonoscopia fizică. De aceea în unele cazuri medicul specialist recomandă înlocuirea colonoscopiei clasice cu colonoscopia virtuală (colono-CT), o procedură minim invazivă.

Riscurile colonoscopiei

La fel ca orice altă procedură, și colonoscopia implică o serie de riscuri:

  • Reacții adverse ale medicației care se administrează înainte de realizarea colonoscopiei;
  • Hemoragii imediate ce se opresc de la sine sau sunt oprite de către medic în cursul investigației sau hemoragii ce necesită intervenție chirurgicală pentru oprirea lor;
  • Perforarea colonului/rectului. Dacă perforația este mică este suficient tratamentul medicamentos, pentru perforațiile mai mari este necesară intervenția chirurgicală; 
  • Bacteriemiile. După biopsii sau extirparea endoscopică a polipilor pot ajunge bacterii în sânge, cu riscul de a dezvolta septicemie.

Pregătirea pentru procedura de colonoscopie

În urma consultului, medicul gastroenterolog oferă pacientului informațiile necesare cu privire la modul în care trebuie să se pregătească pentru realizarea unei colonoscopii la una dintre clinicile private din Cluj. Pentru ca examinarea să se poată efectua în condiții optime și pentru ca rezultatele investigației să fie cât mai exacte, este necesar ca pacientul să urmeze riguros toate instrucțiunile cu privire la pregătirea colonului. Există o serie de factori care pot influența rezultatele colonoscopiei:

  • administrarea suplimentelor alimentare pe bază de fier, anterior efectuării colonoscopiei;
  • consumul de băuturi colorate înainte de realizarea colonoscopiei;
  • prezența resturilor alimentare/materiilor fecale în colon.

Din această cauză, ca pregătire pentru colonoscopie este necesară curățarea colonului. Dacă intestinul nu este bine curățat, examinarea este mai dificilă și există riscul să nu poată fi identificate toate leziunile existente. Uneori, este nevoie să se repete examinarea dacă aceasta nu a permis o examinare completă. 

Colonul poate fi curățat prin medicație, mai ales în cazul pacienților care au un tranzit intestinal lent sau suferă de constipație cronică. Laxativele, fie sub formă de capsule, fie sub formă lichidă, pot fi luate atât în seara de dinaintea procedurii, cât și în dimineața zilei în care se face colonoscopia.

De exemplu, pacientul care este supus procedurii trebuie să urmeze o dieta lichidă timp de 24 până la 72 de ore care poate include: supe simple, lichide, ceaiuri și apă. Cu trei zile înainte de procedură pacientul cu tranzit intestinal normal nu trebuie să consume:

  • fructe și legume (nici crude, nici gătite) 
  • semințe: mac, semințe, susan, alune, nuci, in, etc., 
  • cereale integrale, pâine neagră, 
  • cărbune medicinal, uleiuri laxative, medicamente pe bază de fier.

Durata dietei diferă în funcție de tipul de tranzit intestinal pe care îl are pacientul (tranzit intestinal accelerat, normal sau lent) sau dacă pacientul suferă de boli intestinale. 

Cum se desfășoară colonoscopia?

Colonoscopia în Cluj se poate efectua într-o clinică medicală privată sau în cadrul secțiilor de specialitate ale spitalelor din oraș, în prezența medicului specialist și a unui anestezist, dacă procedura este făcută cu sedare parțială sau totală. Adesea, colonoscopia se realizează fără sedare, mai ales în cazul în care este vorba despre sigmoidoscopie. Colonoscopia cu sedare ușoară ajută pacientul să se relaxeze și îi diminuează acestuia durerile resimțite în timpul procedurii. Dar, pentru eliminarea completă a disconfortului din timpul colonoscopiei, pacientul poate să apeleze la o anestezie generală.

Pe durata procedurii, pacientul stă întins pe un pat, așezat pe partea stângă, cu genunchii aproape de piept. Apoi, medicul  introduce colonoscopul în anus, prin rect și apoi în colon. În timpul examinării se va insufla aer pentru a deplia pereții colonului. La sfârșitul examinării este posibil să se constate o senzație de balonare și nevoia de a elimina gazele. Chiar dacă pacientul este sedat, acesta poate resimți disconfort sau ocazional, chiar durere pe măsură ce colonoscopul avansează de-a lungul colonului.

Colonoscopul este prevăzut cu o sursă de lumină, dar și cu o cameră video. Astfel, medicul poate vedea în timp real imagini din interiorul colonului pe un monitor, unde pot fi înregistrate. Durata procedurii variază și poate ajunge până la 60 de minute, dar în medie durează 20-30 de minute. La aproximativ o oră după realizarea intervenției, efectul sedativului dispare. Totuși, medicii recomandă ca pacientul se evite anumite activități precum condusul mașinii. 

2. Care sunt serviciile oferite de clinicile Cluj și la ce prețuri?

Multe persoane își monitorizează sănătatea tractului digestiv inferior în cadrul unei clinici de colonoscopie din Cluj-Napoca, deoarece aceștia caută îngrijire specializată și planuri de tratament personalizate, pe care le găsesc cu precădere aici. Dotările tehnologice de ultimă generație și personalul medical de top le asigură planuri de tratament cu maxim de confort și eficiență.

În cadrul clinicilor de gastroenterologie din Cluj-Napoca, pacienților li se oferă servicii medicale de:

  • Diagnostic și tratament al cancerului de colon,
  • Diagnostic și tratament al sindromului de intestin/colon iritabil,
  • Diagnostic și tratament al bolilor inflamatorii intestinale: boala Crohn, colita ulcerativă,
  • Prelevare de biopsii endoscopice,
  • Excizia polipilor colonici prin polipectomie,
  • Colonoscopie cu sau fără sedare cu anestezie generală,
  • Rectosigmoidoscopie flexibilă.

 

În ce locații din Cluj se pot găsi aceste servicii?

În clinica privată, din cartierul Zorilor, din Cluj-Napoca sunt numeroase specializări, printre care: neurochirurgie, ginecologie, chirurgie generală, cardiologie, chirurgie plastică, endocrinologie, precum și gastroenterologie. 

În cadrul specializării de gastroenterologie, se diagnostichează și se tratează bolile specifice tractul digestiv superior și inferior (colita ulcerativă, boala Crohn, infecția cu Helicobacter Pylori, gastrita, ulcer gastric, cancerele digestive). În cadrul acestei clinici există medici bine instruiți, cu competențe în ecografia abdominală și cu experiență vastă în realizarea de colonoscopii și gastroscopii. 

Într-o altă clinică privată ce merită menționată, din cartierul Zorilor se pot deconta prin Casa de Asigurări de Sănătate atât colonoscopiile, cât și endoscopiile digestive. Aceasta are în componența sa o echipă medicală numeroasă și cu experiență, ce își desfășoară activitatea în numeroase specialități ca de exemplu: medicină internă, gastroenterologie, flebologie, urologie, ortopedie, ginecologie, chirurgie plastică, estetică și reconstructivă etc. Este primul centru medical din Cluj-Napoca destinat tratării hemoroizilor și fisurilor anale.

Clinica de gastroenterologie, situată pe strada Moldovei, Cluj-Napoca, a fost înființată de doi medici specializați în afecțiunile gastroenterologice și bilio-pancreatice. În acest centru se desfășoară proceduri medicale de diagnostic, intervenții medicale de chirurgie minim invazivă la standarde înalte.

În plus, investigațiile sunt realizate cu aparatură de ultimă generație, ce oferă imagini clare și precise. Această clinică oferă pacientului servicii medicale gratuite dacă acesta are bilet de trimitere de la medicul de familie sau de la medicul specialist. Consultațiile de gastroenterologie, gastroscopiile, colonoscopiile și ecografiile sunt doar câteva din serviciile gratuite, decontate prin CJAS Cluj, de care poate beneficia pacientul. 

Tariful unei colonoscopii în Cluj

Pentru realizarea unei colonoscopii în Cluj, prețul variază în funcție de clinică, de medicii gastroenterologi care o efectuează și de alte criterii. În cazul în care alegeți una dintre clinicile prezentate în acest articol, puteți opta pentru realizarea procedurii cu sau fără anestezie (parțială sau totală), în funcție de preferințele dumneavoastră sau de indicațiile medicului.

Prețurile variază în funcție de serviciul medical ales. Prețul unei colonoscopii în Cluj, este în medie 700 lei, fără administrarea unei anestezii, sau poate ajunge la 1.100 lei, pentru o colonoscopie cu sedare profundă; costul unei consultații gastroenterologiceeste de 200 lei, iar costul unei ecografii abdominale este de 210 lei,

Câteva din clinicile de colonoscopie din Cluj-Napoca, menționate anterior oferă servicii medicale (consultații, gastroscopii, colonoscopii, ecografii și alte investigații) gratuite, acestea fiind decontate prin CJAS Cluj, cu condiția ca pacientul să aibă bilet de trimitere. 

Modalitățile de realizare a unei programări de colonoscopie în Cluj sunt diferite în funcție de clinica aleasă. Multe clinici private oferă varianta programării online, pe site-ul acestora sau telefonic. În cazul în care prezentați simptome care pot indica o afecțiune la nivelul colonului, nu ezitați să vă adresați medicului specialist.

Colonoscopia este o procedură de rutină care este bine să fie efectuată în mod preventiv, conform indicațiilor medicilor sau la recomandarea acestora, dar și în scop diagnostic, atunci când o persoană manifestă anumite probleme de sănătate. Dacă nu suferiți de afecțiuni la nivelul colonului, păstrați-vă sănătatea printr-o dietă echilibrată și un stil de viață sănătos.

*Notă importantă pentru cititori:

Autorul acestui articol medical și proprietarul site-ului doresc să sublinieze cu fermitate că informațiile furnizate aici au scop informativ și educativ și nu ar trebui să fie considerate ca înlocuind consultația medicală și sfatul medicului specialist.

Orice decizie referitoare la sănătatea dumneavoastră ar trebui luată în urma consultării cu un medic sau alt specialist medical calificat. Informațiile din acest articol sunt menite să ofere o înțelegere generală a subiectului abordat, dar nu pot înlocui evaluarea individuală a stării de sănătate, diagnosticul și tratamentul recomandate de către profesioniștii din domeniul medical.

Este important să consultați întotdeauna un medic sau specialist medical înainte de a lua orice decizie privind sănătatea dumneavoastră sau de a începe un tratament. Fiecare individ are nevoi și circumstanțe unice, iar doar un specialist medical poate oferi sfaturi și recomandări adecvate în funcție de situația dumneavoastră specifică.

Vă încurajăm să căutați întotdeauna sfaturile unui medic calificat pentru orice problemă de sănătate sau preocupare medicală. Informațiile din acest articol sunt oferite cu intenția de a sprijini și de a educa cititorii, dar nu ar trebui interpretate ca un substitut pentru îngrijirea medicală adecvată.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *