PSIHIATRIE Cluj – Alegerea Clinicii de Psihiatrie potrivite din Cluj-Napoca: inovații și progrese de tratament
Timp citire: 10 minuteCUPRINS
- Ce este psihiatria? Cu ce se ocupă un medic psihiatru?
- Care sunt serviciile oferite de clinicile de psihiatrie din Cluj?
1. Ce este psihiatria? Cu ce se ocupă un medic psihiatru?
Psihiatria este o ramură a medicinei care se ocupă cu prevenirea, diagnosticarea și tratarea persoanelor ce suferă de tulburări psihice, inclusiv tulburările cauzate de consumul de substanțe. Domeniul psihiatriei se extinde în numeroase alte specialități medicale.
Tulburările psihice și bolile mintale pot afecta majoritatea aspectelor din viața unei persoane, cum ar fi: activitatea fizică, comportamentul, emoțiile, gândurile, percepția, relațiile interpersonale, sexualitatea, activitatea profesională și timpul liber. Aceste tulburări pot avea ca sursă o combinație de factori: biologici, psihologici, socio-culturali și medico-farmacologi. Sarcina psihiatriei este de a soluționa rolul acestor diverși factori și influența lor asupra manifestărilor bolilor psihice.
Ce este un medic psihiatru?
Un psihiatru este un medic specializat în sănătatea mintală, diagnosticarea, tratamentul, apariția și prevenția tulburărilor psihice, emoționale și comportamentale. Medicul psihiatru este calificat pentru a evalua atât aspectele mintale, cât și pe cele fizice ale acestor tulburări.
Un medic psihiatru din Cluj-Napoca este absolvent al unei facultăți de medicină, având în plus încă cinci ani de rezidențiat, este calificat în psihologie și în componentele sociale ale tulburărilor psihice, emoționale sau de comportament.
În cadrul activității sale, un psihiatru, pe lângă evaluarea simptomelor psihice și fizice ale unei afecțiuni, care duc la stabilirea corecta a unui diagnostic și crearea unui plan de tratament și recuperare pentru pacienții pe care îi urmărește, acesta poate să ofere:
- Sfaturi legate de tulburările mintale de lungă durată,
- O a doua opinie în cazurile gestionate de alți medici psihiatri,
- Un aviz psihiatric atunci când pacienții, familia sau autoritățile îl cer,
- Trimiteri către specialiști din alte domenii medicale,
- Consilierea pacienților, partenerilor sau familiilor acestora.
În plus, unii medici psihiatrii din Cluj au formare și experiență în psihoterapie, ceea ce face ca abordarea să fie una complexă, astfel se îmbogățește relația medic-pacient, și capătă ulterior un caracter profund uman.
Ce presupune o consultație de psihiatrie în Cluj-Napoca?
Consultul psihiatric este un interviu clinic efectuat de către un medic psihiatru. Pe durata acestuia, pacientul va răspunde la câteva întrebări legate de: simptomele sale actuale, starea sa de sănătate, istoricul său personal, medical și familial. Scopul consultației este de a ajuta medicul să găsească soluții pentru problema cu care se confruntă pacienții și de a stabili un tratament potrivit pentru acesta (care poate fi: consiliere psihiatrică, psihoterapie, tratament medicamentos sau o combinație a acestora).
Medicul psihiatru din Cluj, va continua cu examinarea stării psihice actuale prin analizarea următoarelor funcții: conștiența, percepția, atenția, memoria, gândirea, afectivitatea, activitatea, voința și instinctele. În unele cazuri, poate fi nevoie și de o evaluare somatică. În urma acestui interviu, pe baza diagnosticului psihiatric, medicul va stabili o recomandare de tratament individualizat pacientului în cauză.
Durata primei consultații psihiatrice este de aproximativ 50 de minute. Iar în timpul acesteia, medicul psihiatru va încerca să afle cât mai multe despre problema medicală a pacientului și va găsi un tratament care să-l ajute. În funcție de diagnosticul pacientului, consultul inițial poate fi urmat de o nouă evaluare psihiatrică după aproximativ 2-4 săptămâni.
Când ai nevoie de un consult la un medic psihiatru?
Consultul psihiatric poate fi util în ceea ce privește ținerea sub control a unor tulburări deja diagnosticate (de exemplu: anxietatea sau depresia) sau identificarea timpurie a unor afecțiuni ce au apărut recent. Există o gamă largă de simptome care ar trebui să te facă să apelezi la un medic psihiatru, iar dintre acestea cele mai comune sunt:
- Anxietatea, îngrijorare constantă sau frica,
- Consumul excesiv de alcool sau de alte substanțe toxice,
- Gânduri legate de rănirea propriei persoane sau a celor din jur,
- Gânduri predominant negative,
- Gânduri sinucigașe,
- Halucinații,
- Modificări ale dispoziției, comportamentului sau modului de gândire,
- Probleme de adaptare după schimbări de viață majore,
- Probleme de alimentație,
- Probleme legate de somn sau relaxare,
- Stări de depresie prelungite,
- Stres continuu sau excesiv,
- Stări de tristețe.
Aceste simptome afectează viața de zi cu zi a pacientului și creează senzația de lipsă de control asupra acesteia. În astfel de cazuri, cel care îl poate sprijini în găsirea și urmarea unui tratament cu efecte favorabile este medicul psihiatru.
Depresia, anxietatea sau dependența, de exemplu, sunt printre cele mai comune afecțiuni cu care oamenii ajung la psihiatru. Aproximativ o persoană din patru este predispusă spre a dezvolta o afecțiune mintală și aproape toți oamenii se vor confrunta cu o boală psihică direct sau indirect, prin intermediul unui membru al familiei, astfel că depresia, cea mai răspândită boală psihiatrică a ajuns să fie considerată „boala mileniului”.
Ce este psihiatria pediatrică și când e posibil să ai nevoie de un psihiatru de copii?
Psihiatria pediatrică este o specialitate medicală, care se ocupă cu tulburările de dezvoltare mintală, cele de comportament, cele emoționale sau de gândire, care pot apărea în cursul dezvoltării unui copil. Acestea apar datorită unei combinații de factori ce țin de trăsăturile înnăscute ale copilului (de exemplu: sensibilitate, curiozitate, etc.) și de factori externi, cum ar fi perioade de schimbări în viața copilului – nașterea unui frate, începerea școlii, certuri ale părinților sau expunerea la un eveniment traumatizant.
De reținut este faptul că nu orice comportament exagerat sau emoție supărătoare reprezintă o tulburare, deoarece fiecare copil este diferit, crește și se dezvoltă în ritmul său, iar unele perioade din copilărie sau copilăria timpurie în sine este caracterizată în mod natural de schimbări în felul de a fi.
Cum se desfășoară o consultație în cadrul unei clinici de psihiatrie pediatrică în Cluj-Napoca?
În cadrul unui consult de specialitate, medicul de psihiatrie pediatrică identifică, evaluează și diagnostichează tulburările de gândire, dezvoltare cognitivă, emoționale sau comportamentale, apărute din copilărie și până în adolescență. Apoi, decide necesitatea tratamentului și va alege, împreună cu părinții, strategia terapeutică adecvată fiecărui copil.
În cadrul clinicilor de psihiatrie pediatrică din Cluj-Napoca, consultațiile se efectuează într-un cadru multidisciplinar, în colaborare cu psihologul clinician, medicul neurolog și logopedul. În funcție de vârsta pacientului și de patologie, discuțiile se pot desfășura doar cu pacientul, doar cu părintele, sau cu pacientul și părintele în același timp.
Interviul psihiatric constă în obținerea de informații în legătură cu starea actuală a pacientului, cu evoluția simptomelor, dar și informații care la o primă vedere nu ar avea o relevanță, însă ele pot fi valoroase din punct de vedere al strategiei diagnostice și/sau terapeutice.
În cadrul primei consultații, medicul psihiatru este posibil să vă întrebe:
- Date despre perioada sarcinii și a nașterii copilului (ex. sarcină cu risc, naștere prematură, suferință la naștere),
- Date despre evoluția copilului în perioada de sugar (când a început să stea în șezut, să meargă, să vorbească),
- Date despre activitatea școlară (adaptarea la grădiniță/școală, evoluția notelor),
- Date despre istoricul medical al copilului (alte boli, psihice sau nu),
- Date despre istoricul medical al familiei (istoric de boli psihice, boli severe diagnosticate timpuriu, decese premature),
În funcție de diagnostic și tratament, un consult în cabinetul de psihiatrie pediatrică din Cluj, poate dura până la 90 de minute. La sfârșitul primului consult, părintele va primi o scrisoare medicală unde sunt notate toate diagnosticele, planul de tratament, precum și data următorului consult. Uneori pot fi necesare mai multe evaluări psihiatrice până la stabilirea unui diagnostic final și a unui plan de tratament personalizat.
Când ar trebui să consultăm medicul psihiatru pediatric?
Dificultățile în dezvoltarea cognitivă a copilului sau simptomele psihiatrice evidente sunt cele care produc sau vor produce dificultăți sau prejudicii funcționarii copilului în diferite medii sociale (de exemplu mediul familial, mediul socio-cultural, ș.a.) și în stabilirea de relații socio-afective, în cadrul clasei de elevi, la școală, în cadrul grupului de prieteni sau mai târziu în viața adultă.
Pentru diferitele categorii de vârstă, există diferite semne sau simptome, care sunt în general motive de prezentare la o consultație de psihiatrie pediatrică:
- Copilul cu vârstă cuprinsă între 1-3 ani face parte din categoria copiilor mici. Dacă în această etapă copilul nu are achiziții de cunoștințe specifice vârstei, nu privește în ochi când interacționează, nu arată cu degetul sau nu urmărește degetul părintelui când i se arată un obiect, este recomandat să mergeți la un consult psihiatric pediatric.
- Copilul cu vârstă cuprinsă între 3-7 ani este numit preșcolar. Semnele de la 1-3 ani pot fi mai evidente pentru părinți la aceasta vârstă. În plus, pot apărea stările de nervozitate și opoziție permanentă (de exemplu copilul poate fi în permanentă mișcare și nu își menține atenția, nici pentru 5-10 minute, la grădiniță sau în cursul jocului).
- De la 7 ani la 12 ani, copiii se află în stadiul de școlari. Hiperactivitatea și dificultățile de menținere a atenției pot deveni mai evidente odată cu începerea școlii și schimbarea mediului. De exemplu pot apărea: tristețea prelungită, aparent nejustificată; plictiseala sau furia (aproape permanente) sau frici diverse care-l împiedică să participe la anumite activități.
- De la 12 ani la 18 ani, copiii se află în perioada adolescenței. Pe lângă motivele prezentate în perioada anterioară, la aceasta vârstă pot apărea diverse probleme de comportament de exemplu: consumul de substanțe psihoactive, probleme emoționale însemnate, dificultăți în a stabili relații cu alți adolescenți, tulburări de alimentație, insomnii, modificări ale gândirii, etc.
Dacă observați oricare dintre dificultățile enumerate mai sus sau aveți orice îngrijorare legată de dezvoltarea și starea de bine, atât mintală cât și emoțională, ale copilului dumneavoastră, nu ezitați să îl programați pentru o evaluare psihiatrică, la unul din medicii psihiatrici pentru copii din Cluj.
2. Care sunt serviciile oferite de clinicile de psihiatrie din Cluj?
Multe persoane optează pentru serviciile de psihiatrie private din Cluj, deoarece se caută îngrijire specializată și planuri de tratament personalizate, pe care le găsesc cu precădere în aceste locuri specifice. În cadrul clinicilor de psihiatrie din Cluj-Napoca, pacienților li se oferă servicii medicale de evaluare și diagnostic psihiatric ce constau în:
- psihoterapie și consiliere psihiatrică,
- adeverințe și certificate medicale pentru: încadrare la locul de muncă, semnare de acte testamentare la notariat (vârstnici), obținerea permiselor de conducere auto, etc.,
- analize biochimice de laborator pentru anumite afecțiuni,
- consult interdisciplinar de specialitate atunci când tulburările psihice pot fi cauzate de tulburări neurologice, endocrinologice, boli interne, afecțiuni pediatrice, etc.,
- electroencefalografie (EEG), tomografie computerizată,
- tratament, diagnostic, monitorizare,
- tratamente medicamentoase și eliberare de rețete prin ambulatorul de specialitate.
Medicul psihiatru poate solicita teste psihologice, teste de laborator și imagistică pe care ulterior le corelează cu consultațiile precedente și discuțiile avute cu pacientul. În acest fel reușește să: înțeleagă cele mai complexe relații care au dus la declanșarea unor tulburări mintale, să diagnosticheze exact și să elaboreze un plan de tratament individualizat.
Cu ce tratamente s-au remarcat medicii psihiatri din Cluj?
Tratamentele și terapiile psihiatrice sunt pe termen lung. Pacienții sunt monitorizați pentru perioade diferite de timp, în funcție de afecțiunea psihică de care suferă, de severitatea acesteia și de starea și evoluția lor. Spre exemplu dependențele, episoadele anxios-depresive sau gândurile suicidare, necesită timp îndelungat și îndrumare de specialitate din partea unui psihiatru cu experiență.
Tulburările din spectrul psihiatric pot fi ocazionale sau, mai des, cronice. Cu tratamentul adecvat, chiar și tulburările mintale grave pot fi vindecate sau cel puțin ameliorate. Pacienții au tot suportul medicilor din clinicile de psihiatrie private din Cluj.
Câteva dintre afecțiunile pe care medicii psihiatri le tratează în cadrul clinicilor de psihiatrie din Cluj-Napoca sunt:
- Tulburările anxioase (fobie, atac de panică, anxietatea de separare, agorafobie etc.),
- Tulburările de deficit de atenție și comportament disruptiv (deficit de atenție- ADD/ tulburare de deficit de atenție și hiperactivitate – ADHD, opoziționism),
- Tulburările din spectrul autist – TSA,
- Tulburările obsesiv-compulsive,
- Tulburările depresive (episodul depresiv major, tulburarea depresivă recurentă),
- Tulburările de adaptare și cele post-traumatice,
- Tulburările bipolare,
- Tulburările psihotice (schizofrenie, tulburarea psihotică acută)
- Tulburările cognitive (demență Alzheimer),
- Tulburările de personalitate,
- Tulburările de alimentație și tulburările de somatizare,
- Tulburări de comportament: agresiune fizică, agresiune verbală, distrugerea obiectelor, hiperactivism, automutilare, opoziţionism, tulburări de comportament alimentar (anorexie, bulimie), probleme de controlul sfincterian etc.
- Burnout,
- Depresie,
- Etc.
În ce locații din Cluj se pot găsi aceste servicii?
Una dintre cele mai bune clinici de psihiatrie localizate în Cluj este clinica de psihiatrie din cartierul Zorilor. Această clinică oferă servicii integrate de sănătate psihică pentru întreaga familie. Serviciile acestei clinici se aliniază standardelor impuse de medicina internațională, fiind liderul clinicilor de sănătate mintală din țară, prin prisma programelor de tratament unice pe care le asigură. În 2018, clinica obținea premiul pentru cele mai bune practici medicale.
O altă clinică de psihiatrie din Cluj, se află în cartierul Gheorgheni. Este o clinică de top deoarece în cadrul acesteia activează un colectiv cu experiență vastă, specializat în domenii precum psihiatrie adulți, psihologie clinică și psihoterapie. Persoanele care aleg această clinică beneficiază de o abordare integrată, fiindcă personalul colaborează cu medici din specialități înrudite.
Un centru medical, ce oferă consultații psihiatrice este situat în Cartierul Gheorgheni, cu o extensie pe Calea Moților. Acesta, oferă pacienților servicii medicale ce constau în: tratament, diagnostic, monitorizare, psihoterapie și consiliere psihiatrică, electroencefalografie (EEG), tomografie computerizată ș.a.
Un cabinet de psihiatrie pediatrică din Cluj, ce oferă servicii complete, de diagnostic, tratament și servicii conexe, destinate copiilor și adolescenților cu vârsta până în 18 ani, se află pe strada Republicii, cartier Zorilor. Serviciile sunt decontate prin Casa de asigurări, fiind gratuite pacienților care prezintă un bilet de trimitere de la medicul de familie, însă aceștia pot oferi aceleași servicii și contra cost.
Un alt cabinet renumit de psihiatrie, se află în cartierul Zorilor. La acest cabinet de psihiatrie din Cluj pacientul poate beneficia de un consult medical gratuit decontat de CAS. În cadrul cabinetului de psihiatrie, pacientul poate beneficia de următoarele servicii: consult psihiatric, eliberare referat medical, eliberare adeverință medicală pentru atestarea stării de sănătate psihică, eliberare certificat medical tip A5, stimulare magnetică transcraniană etc.
Tariful consultului psihiatric în Cluj
Prețul unui consult psihiatric depinde de modul în care alegi să te programezi și de clinica aleasă:
- în regim cu plată,
- în regim fără plată, cu bilet de trimitere (dacă medicul ales este în contract cu Casa de Asigurări de Sănătate Cluj)
Astfel:
- Prețul consultației cu plată
Prețul consultațiilor psihiatrice cu plată (fără bilet de trimitere) este în medie 250 RON, costul poate depinde și de timpul alocat. Evaluarea inițială, care pot include teste psihologice, costă uneori suplimentar. Pentru a vă programa la o consultație cu plată, nu aveți nevoie de bilet de trimitere.
- Consultație gratuită
Consultul psihiatric poate fi decontat de CNAS dacă aveți un bilet de trimitere către psihiatrie de la medicul de familie. Costurile unei consultații psihiatrice sunt decontate în proporție de 100% de către Casa Națională de Asigurări de Sănătate.
Programarea la un psihiatru în Cluj nu ar trebui să sufere amânare. Cu cât pacientul începe tratamentul mai repede, cu atât efectele favorabile nu vor înceta să apară și starea de sănătate se va îmbunătăți.
*Notă importantă pentru cititori:
Autorul acestui articol medical și proprietarul site-ului doresc să sublinieze cu fermitate că informațiile furnizate aici au scop informativ și educativ și nu ar trebui să fie considerate ca înlocuind consultația medicală și sfatul medicului specialist.
Orice decizie referitoare la sănătatea dumneavoastră ar trebui luată în urma consultării cu un medic sau alt specialist medical calificat. Informațiile din acest articol sunt menite să ofere o înțelegere generală a subiectului abordat, dar nu pot înlocui evaluarea individuală a stării de sănătate, diagnosticul și tratamentul recomandate de către profesioniștii din domeniul medical.
Este important să consultați întotdeauna un medic sau specialist medical înainte de a lua orice decizie privind sănătatea dumneavoastră sau de a începe un tratament. Fiecare individ are nevoi și circumstanțe unice, iar doar un specialist medical poate oferi sfaturi și recomandări adecvate în funcție de situația dumneavoastră specifică.
Vă încurajăm să căutați întotdeauna sfaturile unui medic calificat pentru orice problemă de sănătate sau preocupare medicală. Informațiile din acest articol sunt oferite cu intenția de a sprijini și de a educa cititorii, dar nu ar trebui interpretate ca un substitut pentru îngrijirea medicală adecvată.