Sign In

Articole

UROLOGIE Cluj: Ce îți oferă cabinetele de urologie din Cluj-Napoca

UROLOGIE Cluj: Ce îți oferă cabinetele de urologie din Cluj-Napoca

Timp citire: 10 minute

CUPRINS

  1. Urologia
  2. Cum poate fi definită această ramură a medicinei?
  3. Aparatul reno-urinar
  4. Aparatul uro-genital masculin
  5. Principalele afecțiuni pentru care trebuie să te prezinți la un cabinet de urologie din Cluj
  6. Simptome și semne de alarmă pe care nu trebuie să le treci cu vederea!
  7. Proceduri de diagnostic și tratament utilizate frecvent de către medicul urolog
Anunțuri promovate

1. Urologia

Urologia este o ramură medico-chirurgicală care se ocupă cu tratamentul medicamentos și chirurgical al afecțiunilor urinare ale ambelor sexe și al sistemului reproducător masculin. Urologii tratează atât bărbații, cât și femeile, de la nou-născuți până la adulți în vârstă.

Bărbații, femeile și copiii pot fi îndrumați către o clinică de urologie din Cluj-Napoca, din mai multe motive. Acestea implică frecvent cauze inconfortabile precum infecții ale tractului urinar sau incontinență urinară. Un bărbat cu disfuncție erectilă sau infertilitate, un pacient cu pietre la rinichi, un copil cu enurezis nocturn (urinare nocturnă necontrolată) sau orice fel de leziune a tractului urinar sau a organelor genitale externe poate fi, de asemenea, îndrumat către un medic urolog din Cluj.

2. Cum poate fi definită această ramură a medicinei?

Urologia este una dintre ramurile chirurgicale majore, ierarhizată după chirurgia generală și chirurgia cardiovasculară. Această specialitate cuprinde atât o parte medicală, cât și una chirurgicală. Printr-o abordare medicală, înțelegem că urologia oferă un tratament conservator pentru diverse patologii precum hipertrofia benignă de prostată, diverse infecții ale căilor urinare sau dezechilibre uro-genitale masculine. În spectrul chirurgical urologic sunt incluse diverse patologii ale organelor care asigură buna funcționare a tractului urinar sau uro-genital masculin, exemple frecvente fiind: tumorile maligne renale, vezicale și prostatice, litiaza (pietre) renală, ureterală sau vezicală, malformații congenitale, traumatisme reno-urinare.

 

3. Aparatul reno-urinar

Tractul urinar este sistemul de drenaj al organismului pentru eliminarea urinei, o substanță lichidă, alcătuită din deșeurile și apa suplimentară ale organismului. Pentru ca urina să se formeze și să se elimine corect, toate organele care alcătuiesc acest sistem (doi rinichi, două uretere, o vezică urinară și o uretră ) trebuie să lucreze împreună, consecvent și în ordinea corectă.

Rinichii – sunt două organe, având aspect asemănător cu al boabelor de fasole, cu o lungime de aproximativ 10-12 cm. Aceștia sunt situați chiar sub cutia toracică, câte unul pe fiecare parte a coloanei vertebrale, existând totuși o minoritate de persoane perfect sănătoase care prezintă doar un rinichi, descoperit accidental la o ecografie de rutină. În fiecare zi, rinichii filtrează între 120 și 150 de litri de sânge pentru a elimina reziduurile rezultate în urma metabolismului zilnic și pentru a menține un echilibru volumic. În urmă acestui proces se produc aproximativ 1 până la 2 litri de urină pe zi. Pe de altă parte, odată cu filtrarea urinei, rinichii echilibrează nivelul multor electroliți din organism (sodiu, potasiu, calciu, fosfor) și mențin aciditatea sângelui, prin controlul pH-ului. Totodată ei au funcție de secreție hormonală cu rol extrem de important în controlul tensiunii arteriale, producției de globule roșii și formarea componentelor osoase.

Ureterele – două tuburi subțiri cu o lungime de aproximativ 45cm, alcătuite din fibre musculare, care au rolul de a conecta rinichii, mai exact pelvisul renal, la vezica urinară, asigurând astfel o cale de transport a urinei filtrate.

Vezica urinară – un organ sub formă de balon muscular, care are capacitate de extindere, colectare și depozitare a urinei până în momentul eliminării. Poate reține până la 300-400 ml de urină până la apariția senzației imperioase de urinare. Aceasta este localizată în cavitatea pelvină, fiind un organ relativ bine protejat de centura osoasă pelviană.

Uretra – un mic tub de 3-5 cm lungime (diferă în funcție de apartenența la gen), situat în partea inferioară a vezicii urinare care permite urinei să fie eliminată în exterior direct, în cazul sexului feminin, sau traversând glanda prostatică și penisul, cum se întâmplă în cazul sexului masculin.

Oricare dintre aceste componente pot suferi diverse leziuni care pot fi corectate și tratate corect într-un cabinet de urologie din Cluj, dacă pacientul se prezintă la medic rapid, de la primele semne ale apariției dezechilibrelor sau patologiilor.

 

4. Aparatul uro-genital masculin

Termenul de “uro-genital” ne dă de înțeles de la bun început că este vorba de o cale comună care îndeplinește atât funcția de urinare, cât și cea de reproducere. În ansamblu, putem spune că acesta este alcătuit din căile urinare (descrise mai sus) și partea genitală, formată din testicule, epididim, canale deferente, uretră, penis, prostată și glande accesorii.

Penisul – un organ musculos cu dublă funcție: cea de urinare și cea de reproducere. Acesta conține uretra, care transportă atât urină, preluată de la vezica urinară, cât și materialul seminal (spermă), condus de la testicule până la nivel uretral de ductul deferent.

Scrotul – această este o pungă de piele care atârnă în afara corpului, în spatele penisului. Ține testiculele pe loc și asigura o temperatura adecvată formării spermatozoizilor (mai scăzută decât cea sistemică corporală).

Testiculele – o pereche de glande de dimensiunea și  forma unui ou de găină, care se află ancorate și protejate de scrot. Ele îndeplinesc rolul crucial de formare a celulelor reproducătoare masculine (spermatozoizi), însă au și o funcție endocrină, cea de secreție a testosteronului (hormon sexual masculin).

Epididimul – un tub cu traiect tortuos care se află în partea posterioară a testiculelor. Toți spermatozoizii produși în testicule trebuie să treacă prin acest epididim, pentru a se maturiza și a deprinde capacitatea de motilitate necesară pentru fertilizarea unui ovul.

Canal deferent – un alt tub cu pereți groși, care asigură transportul spermatozoizilor de la epididim până la uretră, întâlnind în drumul lui glanda prostatică.

Glanda prostatică – o glandă de mărimea unei nuci prin mijlocul căreia trece uretra. Aceasta asigură secreția unei substanțe fluide care susține și hrănește spermatozoizii.

Veziculele seminale – două glande mici, sub formă de sac, localizate deasupra prostatei care secretă un lichid bogat în fructoza ce intră în alcătuirea spermei și furnizează spermatozoizilor o sursă de energie, facilitând astfel mișcarea acestora.

 

5. Principalele afecțiuni pentru care trebuie să te prezinți la un cabinet de urologie din Cluj

Infecțiile de tract urinar (ITU) sunt rezultatul colonizării cu bacterii sau virusuri patogene invadante ale tractului urinar care provoacă diverse infecții. Acestea sunt întâlnite mult mai frecvent la femei în comparație cu bărbații, în principal datorită poziției anatomice și a dimensiunii uretrei (mai scurtă și astfel mai ușor disponibilă ascensiunii microorganismelor care ajung în final în vezica urinară). În cazul sexului masculin, infecțiile sunt mai des întâlnite dacă există o piedică pe traiectul tractului uro-genital care combate eliminarea corectă a urinei, condiții precum adenomul de prostată sau diverși calculi (pietre) blocați.

Cele mai frecvente simptome care indică necesitatea efectuării unei uroculturi pentru a descoperi microorganismul invadant și care îți indică cu certitudine necesitatea unei întâlniri cu un urolog din Cluj sunt: senzație de usturime la urinare (disurie); urinări frecvente, în cantități mici (polakiurie); urină tulbure, urât mirositoare; sensibilitate în abdomenul inferior; dureri în zona lombară.

Complicațiile unei infecții urinare relativ ușor de vindecat inițial, dacă se aplică un tratament corespunzător, pot deveni serioase, invadând ureterele și rinichii și cauzând astfel probleme serioase pentru o perioadă îndelungată. Prin urmare, te încurajăm să investești câteva minute într-o vizită scurtă în cadrul unei clinici de urologie din Cluj, pentru a primii sfatul și tratamentul corect al unui medic specialist, de la primele simptome (le găsești mai jos).

Hipertrofia benignă de prostată (HBP) caracterizată de nevoia frecventă de a merge la toaletă, un flux slab la urinare sau o senzație permanentă de golire incompletă a vezicii, pe fondul vârstei înaintate la un bărbat, reprezintă motivele clasice pentru o programare la un medic urolog din Cluj. Această este cea mai frecventă patologie benignă a bărbatului care, netratată corespunzător, poate deveni chinuitoare prin prisma nopților nedormite și fuga permanentă la toaletă. Datorită traiectului uretrei care trece prin mijlocul glandei prostatice mărite în volum, calibrul acesteia este permanent stenozat (îngustat), iar urina nu reușește să parcurgă traseul fiziologic spre eliminare.

Incontinența urinară reprezintă pierderea controlului vezicii urinare și  eliminarea involuntară de urină. Aceasta este o condiție frecvent întâlnită, mai ales în rândul femeilor însărcinate, multipare (multiple nașteri) sau aflate în perioada menopauzei (datorită schimbărilor hormonale majore). Deși vârsta înaintată este factorul frecvent incriminat, datorită slăbirii controlului muscular sfincterian, pot fi întâlniți o multitudine de alte cauze favorizante, precum stresul cotidian, efortul fizic, infecțiile joase de tract urinar, problemele de natură neurologică sau golirea incompletă a vezicii urinare datorită unui obstacol.

Pietrele la rinichi (litiaza renală, calculi renali) se formează atunci când pentru o perioadă îndelungată de timp, urina se menține foarte concentrată (spre exemplu datorită deshidratării), permițând mineralelor să se cristalizeze și să coaguleze între ele, formând mici calculi care cresc progresiv în dimensiune. Aceștia pot migra din rinichi, eliminându-se spontan sau blocându-se oriunde pe traiectul tractului urinar. Pietrele la rinichi de mici dimensiuni pot rămâne asimptomatice timp îndelungat însă, odată cu obstruarea fluxului urinar pot provoca dureri lombare de intensitate mare cu debut acut, tulburarea aspectului urinei, dureri în timpul micțiunii (urinării), infecții recurente cu febră și frisoane, senzație permanentă de urinare, sânge în urină (hematurie), greață și vărsături.

6. Simptome și semne de alarmă pe care nu trebuie să le treci cu vederea!

Dacă la micțiune observați o culoare brun-roșiatică a urinei (semn de sângerare), ar putea fi semnalată prezența unui calcul care produce leziuni la nivel renal, ureteral sau vezical, însă poate fi vorba și despre prezența unui proces malign, fiind o indicație fermă de urgență medicală. Deseori acest semn este însoțit de simptome sistemice precum febră, frisoane, greață sau vărsături și dificultăți mari la urinare.

O altă indicație pentru prezentarea de urgență într-un institut, clinică sau cabinet de urologie din Cluj, reprezintă simptomele descrise anterior la “Hipertrofia benignă de prostată”. Deși aceasta nu se încadrează în grupul afecțiunilor severe, simptomele ei sunt similare cu cele ale unui potențial cancer de prostată. Durerea sau usturimea în timpul urinării, dificultatea în menținerea unui flux continuu la urinare, dificultăți în golirea completă a vezicii urinare, urinarea frecventă (mai ales pe timp de noapte – nicturie), nevoia imperioasă și frecventă de a urină, la care se mai adaugă scăderea în greutate sau transpirații nocturne pot fi semnele incipiente ale unui cancer de prostată care, descoperit la timp, poate beneficia de un tratament curativ complet.

Important! Orice pacient cu vârsta de peste 40 de ani, are indicație de control periodic anual la medicul urolog pentru screeningul apariției oricărei patologii prostatice.

Poți beneficia gratuit de controale medicale în numeroase cabinete urologice din Cluj-Napoca, dacă deții o asigurare medicală de sănătate valabilă și nu eziți să-ți faci o programare rapidă la oricare din unitățile medicale pe afișate pe pagina noastră.

7. Proceduri de diagnostic și tratament utilizate frecvent de către medicul urolog

Circumcizia masculină – Circumcizia este o procedură chirurgicală în care pielea care acoperă vârful penisului (prepuțul) este îndepărtată. Este o procedură efectuată în mod obișnuit la băieții nou născuți din diferite considerente, atât culturale cât și medicale.

Cistoscopie Cistoscopia este o procedură care permite medicului să examineze mucoasa vezicii urinare și uretrei. Un tub lung și subțire, cu o lumină și o cameră video montată în capăt (cistoscop) este introdus în uretră și ghidat către vezică, pentru a diagnostica și trata afecțiunile vezicii urinare. Suplimentar, prin intermediul acestuia se poate observa și o prostată mărită.

Ureteroscopia – În acest caz, un instrument special numit ureteroscop (asemănător cistoscopului descris mai sus) este ghidat prin uretră și vezică într-un traiect ascendent prin ureter până la întâlnirea unei eventuale pietre care obstruează fluxul urinar. Calculii de mici dimensiuni, pot fi îndepărtați și astfel realizat un tratament curativ, însă pietrele de dimensiuni mai mari necesită o procedura suplimentară prin care li se reduce suficient mărimea pentru a putea fi eliminate în siguranță.

Litotriția extracorporeală cu unde de șoc (ESWL) ESWL este o procedura modernă, minim invazivă, utilizată pentru tratamentul litiazei reno-ureterale. La baza metodei stă aplicarea unor unde de șoc produse în afară organismului (extracorporeal), ce penetrează țesuturile fără a produce leziuni marcate ale acestora, cu scopul “spargerii” calculilor de mari dimensiuni în fragmente de dimensiuni reduse care ulterior pot fi eliminate spontan prin urină.

Rezecția transuretrală a prostatei (TURP) TURP este o  altă procedură minim invazivă care utilizează un instrument special numit rezectoscop, pentru a inciza și îndepărta țesutul prostatic atunci când glanda prezintă o dimensiune semnificativă și provoacă dificultăți la urinare.

Tratamentul chirurgical de îndepărtare a glandei prostatice (prostatectomie) – Acest tratament presupune îndepărtarea integrală a prostatei și a ganglionilor limfatici din vecinătate printr-o intervenție minim invazivă sau prin efectuarea unei incizii retropubiene (metodă aleasă în general pentru situațiile complexe care necesită prevenirea răspândirii procesului tumoral).

Toate aceste proceduri sunt puse la dispoziție în cabinetele și clinicile de urologie din Cluj, unde găsești personal cu pregătire specifică în utilizarea aparaturilor moderne, de ultimă generație, pentru ca simptomele tale supărătoare să poată fii ameliorate în totalitate prin tratamente curative de calitate.

*Notă importantă pentru cititori:

Autorul acestui articol medical și proprietarul site-ului doresc să sublinieze cu fermitate că informațiile furnizate aici au scop informativ și educativ și nu ar trebui să fie considerate ca înlocuind consultația medicală și sfatul medicului specialist.

Orice decizie referitoare la sănătatea dumneavoastră ar trebui luată în urma consultării cu un medic sau alt specialist medical calificat. Informațiile din acest articol sunt menite să ofere o înțelegere generală a subiectului abordat, dar nu pot înlocui evaluarea individuală a stării de sănătate, diagnosticul și tratamentul recomandate de către profesioniștii din domeniul medical.

Este important să consultați întotdeauna un medic sau specialist medical înainte de a lua orice decizie privind sănătatea dumneavoastră sau de a începe un tratament. Fiecare individ are nevoi și circumstanțe unice, iar doar un specialist medical poate oferi sfaturi și recomandări adecvate în funcție de situația dumneavoastră specifică.

Vă încurajăm să căutați întotdeauna sfaturile unui medic calificat pentru orice problemă de sănătate sau preocupare medicală. Informațiile din acest articol sunt oferite cu intenția de a sprijini și de a educa cititorii, dar nu ar trebui interpretate ca un substitut pentru îngrijirea medicală adecvată.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *