CHIRURGIE VASCULARĂ Cluj – Cele mai frecvente proceduri și intervenții chirurgicale vasculare despre care ar trebui să știți
Timp citire: 8 minuteCUPRINS
1. CHIRURGIE VASCULARĂ – Ce sunt bolile vasculare? Și cum se tratează acestea în Cluj?
2. CHIRURGIE VASCULARĂ – De ce să alegeți clinicile de chirurgie vasculară din Cluj-Napoca?
1. CHIRURGIE VASCULARĂ – Ce sunt bolile vasculare? Și cum se tratează acestea în Cluj?
Chirurgia vasculară este specialitatea chirurgicală care se ocupă cu tratarea afecțiunilor legate de sistemul vascular, care pot fi de tip arterial, venos sau limfatic, fie prin proceduri minim-invazive, fie prin proceduri clasice de chirurgie deschisă. Specialitatea a evoluat din chirurgia generală și cardiacă și include tratamentul venelor și arterelor majore,esențiale ale corpului. Tehnicile de chirurgie deschisă, precum și tehnicile endovasculare sunt utilizate pentru tratarea rapidă, calitativă și eficientă a bolilor vasculare.
Chirurgul vascular este specializat în diagnosticul și managementul bolilor care afectează toate părțile sistemului vascular, cu excepția coronarelor și a vascularizației intracraniene. Chirurgii vasculari ajută adesea alți medici să abordeze leziunile vasculare traumatice, controlul hemoragiei și expunerea în siguranță a structurilor vasculare.
Boli vasculare comune, tratate prin intervenție chirurgicală vasculară în Cluj-Napoca
Termenul de boală vasculară acoperă orice afecțiune care afectează arterele, venele și capilarele mici care transportă sânge. Include, de asemenea, sistemul limfatic – vase asemănătoare venelor prin care un fluid numit limfă, care conține globule albe cu funcție de luptă împotriva infecțiilor și călătorește din țesuturi în sânge.
Boala vasculară devine mai frecventă odată cu înaintarea în vârstă, cu toate acestea femeile care sunt însărcinate, persoanele cu istoric familial de boli vasculare sau cu predispoziție genetică prezintă un risc mai mare de a dezvolta diverse complicații asociate sistemului circulator
Boala vasculară include următoarele afecțiuni:
- Anevrism de aortă (abdominal, toracic),
- Boala arterelor carotide,
- Boala arterelor viscerale,
- Boala arterială periferică,
- Boli ale aortei,
- Grefa de dializă și managementul fistulelor,
- Ischemia critică a membrelor,
- Malformații vasculare,
- Răni care nu se vindecă datorită ineficienței vasculare, insuficiențe venoase,
- Sindromul de evacuare toracică,
- Tromboză venoasă profundă,
- Varice.
Când devine necesară intervenția chirurgicală pentru problemele vasculare?
Necesitatea unei intervenții chirurgicale vasculare depinde de gravitatea și simptomatologia problemelor vasculare pe care le acuză pacientul. Unii pacienți nu vor avea nevoie de intervenții chirurgicale dacă afecțiunea este diagnosticată devreme, se iau măsuri adecvate iar pacientul urmează sfatul medicului (de exemplu: schimbarea stilului de viață și/sau administrarea unor medicamente).
Pentru alți pacienți, intervenția chirurgicală vasculară poate îmbunătăți calitatea vieții, uneori ameliorând durerea și îmbunătățind mobilitatea – acest lucru poate fi esențial pentru a-i ajuta să evite probleme mult mai grave precum amputațiile, infarctul și/sau accidentul vascular cerebral.
Ce tipuri de intervenții chirurgicale sunt disponibile pentru tratarea bolilor vasculare?
Chiar dacă există diferite probleme vasculare, în esență putem lua în calcul ca optiuni terapeurice două abordări chirurgicale:
- Chirurgie vasculară deschisă: Pentru a avea acces direct, chirurgul vascular face o incizie lungă pentru a vedea și trata problema într-un câmp operator liber.
- Chirurgie endovasculară: Aceasta este o abordare minim invazivă care implică introducerea unui cateter (un tub subțire, flexibil) cu medicamente sau instrumente mici, prin piele, direct în vasul de sânge. Deoarece inciziile sunt mult mai reduse în dimensiuni, implicit se pierde o cantitate mai mică de sânge în timpul operației. în același timp, pacienții resimt mai puțină durere, spitalizarea este mai scurtă și recuperarea este mai rapidă.
În unele cazuri complexe, chirurgul vascular poate utiliza o combinație dintre cele două abordări chirurgicale.
Care sunt cele mai comune boli vasculare?
În cele ce urmează menționăm cele mai comune boli vasculare, tratate prin intervenție chirurgicală vasculară în Cluj-Napoca:
- Anevrism de aortă abdominală:
Un anevrism este o zonă a vasului de slabă rezistență, bombată și sensibilă la presiune, care se dezvoltă frecvent în peretele aortei, cea mai mare arteră din organism. Un anevrism poate crește în dimensiune până când se rupe și astfel, poate pune viața pacientului în pericol imediat. Poate necesita o intervenție chirurgicală deschisă, ceea ce înseamnă că chirurgul va face o incizie mare în abdomen și va înlocui zona slăbită cu un tub special (tub de dacron) sau cu țesut viu, numit grefă. Pacienții eligibili pot avea o procedură endovasculară minim invazivă a anevrismului, în care chirurgul folosește mici incizii, frecvent în zona inghinală și ghidare prin vas cu raze X, în timp ce cu ajutorul instrumentelor speciale montează tubul sau grefa.
- Boala arterială periferică:
Ateroscleroza sau placa de colesterol, se poate acumula în arterele care aduc sânge la brațe și picioare, provocând îngustarea și chiar blocarea acestora. Această afecțiune este cunoscută sub numele de boala arterială periferică. Mai multe abordări endovasculare minim invazive pot fi utilizate pentru a trata boala arterială periferică severă. Chirurgul face o mică incizie în zona inghinală și introduce un cateter cu instrumente chirurgicale adecvate prin artera femurală. Folosește îndrumarea cu raze X, ce ajută la găsirea blocajului pe care îl deschide cu un balon, sau prin montarea unui stent. Angioplastia cu balon este o procedură minim invazivă care presupune introducerea unui cateter cu un balon la capăt, care prin umflare la locul potrivit, restabileste fluxul sangvin. Ulterior, chirurgul plasează adesea un stent în arteră pentru a-l menține deschis. Unele cazuri de boală arterială periferică sunt suficient de complexe pentru a necesita o intervenție chirurgicală deschisă, în care chirurgul creează o cale alternativă de comunicare arterială, pentru ca sângele să ocolească blocajul.
- Varice:
Deși nu duc în mod obișnuit la afecțiuni grave, mulți oameni consideră că varicele (boala varicoasă) sunt dureroase, incomode și inestetice. Acestea se dezvoltă atunci când deteriorarea valvelor din vene determină staționarea sângelui în periferie cu riscul formării de cheaguri (tromboze). Două tipuri de intervenții chirurgicale pot îndepărta varicele:
- Decaparea venelor, ce presupune efectuarea a două incizii la nivelul piciorului și extragerea întregii vene.
- Microflebectomia, o procedură chirurgicală minim invazivă care constă în îndepărtarea varicelor cu ajutorul unor instrumente introduse prin mici incizii.
Pentru unele afecțiuni, există alternative la intervențiile chirurgicale care fac tratamentul mai ușor. De exemplu, ablația cu radiofrecvență este o modalitate de a folosi undele electromagnetice pentru a închide fluxul de sânge către venele varicoase. Deoarece fiecare pacient este diferit, este important să discutați cu un chirurg vascular din Cluj despre cea mai bună metodă de tratament și îngrijire conform afecțiunii dumneavoastră.
Care sunt riscurile intervenției chirurgicale vasculare?
Precum toate intervențiile chirurgicale, chirurgia vasculară prezintă unele riscuri și complicații, care pot crește ca frecvență dacă pacientul fumează, este obez sau suferă de alte afecțiuni grave, cum ar fi: boala pulmonară cronică, diabetul zaharat sau dislipidemia severă.
Ce presupune recuperarea după o intervenție chirurgicală vasculară?
În funcție de intervenția chirurgicală vasculară suferită, pacienții pot petrece o anumită perioadă de timp în secția de terapie intensivă și/sau internați în salonul secției. Unele proceduri pot fi efectuate și în ambulatoriu. Boala vasculară este o afecțiune cronică, așa că mulți pacienți continuă să urmărească îndeaproape această boală, chiar dacă au beneficiat la un moment dat de o intervenție. Trebuie avute în vedere unele măsuri suplimentare legate de recuperare și menținerea rezultatelor post intervenție pe termen lung. Sunt necesare consultații de specialitate periodice, pe tot parcursul vieții, în vederea monitorizării și adaptării posologiei.
2. CHIRURGIE VASCULARĂ – De ce să alegeți clinicile de chirurgie vasculară din Cluj-Napoca?
Specialiștii în chirurgie vasculară și endovasculară din Cluj-Napoca, ghidează pacienții în rezolvarea problemelor medicale prin consultații și intrvenții de chirurgie vasculară, diagnostichează precis, stabilesc și prescriu un tratament clar al afecțiunilor vasculare în vederea vindecării și se asigură că în final pacienții se vor simți bine, din nou.
Chirurgii vasculari din Cluj îngrijesc și tratează un spectru larg de afecțiuni vasculare, de la cele mai comune la cele mai complexe. În îngrijirea pacienților, folosesc cele mai noi tehnologii minim invazive, inclusiv ablația cu radiofrecvență și ablația endovenoasă cu laser (un tratament cu laser minim invaziv) pentru îndepărtarea nedureroasă a varicelor.
Cu ce s-au remarcat medicii chirurgi specializați pe chirurgie vasculară din Cluj?
Chirurgii vasculari diagnostichează bolile vasculare, efectuează proceduri și intervenții chirurgicale pentru tratarea acestora, oferă tratamente personalizate și îngrijesc persoanele ce suferă de boli vasculare.
Chirurgii cardiovasculari din Cluj au, de asemenea, o pregătire extinsă în intervenții chirurgicale deschise complicate, cum ar fi repararea anevrismului de aortă sau intervenții la nivelul valvelor și structurilor inimii. Aceștia folosesc cele mai avansate tehnici disponibile de chirurgie macro sau micro-vasculară pentru a obține vindecarea sau ameliorarea simptomatologiei și pentru a ajuta la reducerea disconfortului post-chirurgical, a timpului de recuperare și a cicatricilor.
Oferă intervenții de chirurgie vasculară pentru pacienții cu artere obstruate pentru care nu pot fi aplicate procedee de radiologie intervențională, tratează chirurgical pacienții cu hipertensiune arterială secundară, de cauza renală, prin reconstrucția arterelor renale, creează cu ajutorul microscopului fistule (comunicări) arterio-venoase pentru pacienții cu insuficiență renală cronică și multe altele.
În clinicile renumite pentru serviciile de chirurgie vasculară din Cluj, persoanele care au diverse afecțiuni din această sferă medicală vin cu încredere, deoarece vor beneficia de cele mai bune îngrijiri medicale și de atenția celor mai buni chirurgi vasculari. La această stare de confort psihic și emoțional contribuie într-o foarte mare măsură faptul că investițiile realizate pentru asigurarea echipamentelor performante, din clinicile private, sunt mereu o prioritate în acest județ și cu precădere în Cluj-Napoca.
Costul unui control la medicul specialist în chirurgie vasculară
În vederea diagnosticării corecte, este nevoie în primul rând de realizarea unei consultații de chirurgie vasculară, a unei ecografii Doppler vasculară și, eventual, de analize medicale. Tot în funcție de simptomele și complicațiile afecțiunii, se poate recomanda completarea investigațiilor cu studii de imagistică, radiomagnetice (RMN) sau computer tomografice (CT).
Prețul pentru o consultație de chirurgie vasculară la clinicile din Cluj este cuprins între 180 și 300 lei, prețul pentru un consult chirurgie vasculară ce include ecografie doppler membre inferioare sau superioare este între 350 și 400 lei, iar costul pentru un control la medicul specialist de chirurgie vasculară este între 100 și 150 lei. Vă reamintim că prețurile intervențiilor chirurgicale se stabilesc în urma consultațiilor de către medicul specialist.
Programați-vă pentru o consultație la una din clinicile de chirurgie vasculară din Cluj-Napoca pentru a beneficia de chirurgi vasculari cu o experiență vastă și echipe medicale specializate ce analizează toate cazurile multidisciplinar, astfel încât să vă poată oferi cel mai bun tratament, dar și o îngrijire completă și eficientă. În acest scop echipele medicale folosesc tehnici chirurgicale moderne, minim invazive și cele mai performante tehnologii în vederea rezolvării problemelor cu care vă confruntați.
*Notă importantă pentru cititori:
Autorul acestui articol medical și proprietarul site-ului doresc să sublinieze cu fermitate că informațiile furnizate aici au scop informativ și educativ și nu ar trebui să fie considerate ca înlocuind consultația medicală și sfatul medicului specialist.
Orice decizie referitoare la sănătatea dumneavoastră ar trebui luată în urma consultării cu un medic sau alt specialist medical calificat. Informațiile din acest articol sunt menite să ofere o înțelegere generală a subiectului abordat, dar nu pot înlocui evaluarea individuală a stării de sănătate, diagnosticul și tratamentul recomandate de către profesioniștii din domeniul medical.
Este important să consultați întotdeauna un medic sau specialist medical înainte de a lua orice decizie privind sănătatea dumneavoastră sau de a începe un tratament. Fiecare individ are nevoi și circumstanțe unice, iar doar un specialist medical poate oferi sfaturi și recomandări adecvate în funcție de situația dumneavoastră specifică.
Vă încurajăm să căutați întotdeauna sfaturile unui medic calificat pentru orice problemă de sănătate sau preocupare medicală. Informațiile din acest articol sunt oferite cu intenția de a sprijini și de a educa cititorii, dar nu ar trebui interpretate ca un substitut pentru îngrijirea medicală adecvată.