Sign In

Articole

ORL Cluj – Descoperă serviciile ORL din  Cluj-Napoca: Diagnostic și tratament specializat pentru afecțiunile urechilor, nasului și gâtului

ORL Cluj – Descoperă serviciile ORL din  Cluj-Napoca: Diagnostic și tratament specializat pentru afecțiunile urechilor, nasului și gâtului

Timp citire: 9 minute

CUPRINS

  1. Ce înseamnă ORL?
  2. Ce este consultul ORL?
  3. Care sunt serviciile oferite de clinicile/cabinetele de ORL din Cluj?

1. Ce înseamnă ORL

ORL este prescurtarea termenului otorinolaringologie, care este o ramură medicală ce se ocupă cu evaluarea, diagnosticarea și tratarea afecțiunilor nasului, gâtului, urechii, căilor respiratorii superioare și sinusurilor.

Cluj-Napoca este un oraș important din România, cu o rețea puternică de servicii medicale și medici de înaltă calificare, specializați în ORL. Serviciile ORL din Cluj-Napoca sunt disponibile atât în spitale, ambulatoriile de specialitate ale acestora, cât și în clinicile private, iar costul tratamentului variază în funcție de gravitatea afecțiunii și de tipul de tratament necesar.

Pacienții pot accesa o serie de servicii de diagnostic și tratament, inclusiv teste audiologice, proceduri endoscopice și intervenții chirurgicale pentru afecțiuni precum amigdalita, sinuzita și hipoacuzia.

Ce tratează otorinolaringologul sau medicul specialist ORL?

Otorinolaringologul sau medicull specialist ORL este un medic specializat în otorinolaringologie, al cărui scop este să asigure sănătatea urechii, nasului și gâtului prin diagnosticarea, tratarea și monitorizarea bolilor și tulburărilor care pot apărea la acest nivel. Acesta tratează afecțiunile:

  • Nasului, cum ar fi sinuzita, tumorile sinusale, rinita alergică, polipii nazali, perforația de sept nazal, deviația de sept;
  • Gâtului, cum ar fi laringita, nodulii  corzilor vocale, faringita, oreionul, amigdalita ;
  • Urechilor, cum ar fi otita, tinitusul, furunculii canalului urechii, dopurile de sulf, tulburări de echilibru, pierderea auzului, leziunile la nivelul urechilor.

O consultație la un specialist ORL este utilă în cazul în care un pacient prezintă următoarele simptome: durere de cap persistentă, țiuit în ureche, probleme auditive, ureche înfundată, nas înfundat, fără nici un motiv aparent, tulburări de echilibru și amețeli, dureri în gât constante și persistente și/sau tulburări ale vocii. Este foarte important ca aceste simptome să nu fie ignorate, mai ales dacă persistă mai multe zile și să fie solicitat un consult ORL cât de curând posibil. 

Specialiștii ORL din Cluj-Napoca oferă o gamă largă de servicii de diagnostic și tratament, inclusiv teste audiologice, proceduri endoscopice, intervenții chirurgicale și multe altele. Ei lucrează îndeaproape cu alți profesioniști medicali, cum ar fi neurologi și oncologi, pentru a oferi îngrijire integrată pacienților cu diferite afecțiuni complexe.

2. Ce este consultul ORL?

Consultul ORL în Cluj, începe printr-o discuție medic – pacient, pe parcursul căreia otorinolaringologul adună informații despre istoricul medical al pacientului, inclusiv o evidență a bolilor familiale, urmată de o descriere a simptomelor actuale și a altor informații relevante pentru medic (dacă pacientul este fumător, dacă utilizează medicamente în prezent etc.). Apoi, discuția inițială este urmată de un consult clinic.  

Examenul clinic presupune examenul gâtului, gurii, nasului și al urechilor, acesta nu durează mult și nu este dureros. Pacientul este așezat pe un scaun pivotant, iar medicul specialist ORL începe examinarea prin:

  • Examenul nasului – Fosele nazale sunt examinate cu ajutorul speculului nazal. Medicul investighează căile respiratorii, dacă există deviație de sept și dimensiunea acesteia, precum și cantitatea și calitatea secreției nazale.
  • Examenul gurii și gâtului – Acestea sunt examinate cu ajutorul unei spatule (apăsător de limbă), utilizată pentru extinderea spațiului dintre limbă și gât. Se examinează, limba, dinții, lueta (omușorul), amigdalele și întregul perimetru orofaringian. 
  • Examenul urechilor – Acestea sunt examinate cu ajutorul unui instrument numit specul auricular. Medicul specialist ORL cercetează timpanul, posibilitatea existenței dopurilor de ceară sau a unor leziuni.

Diagnosticul este stabilit în urma realizării complete a examenului ORL. În funcție de organul afectat, medicul ORL din Cluj, poate emite recomandări pentru o serie de investigații mai avansate, în cazul unor afecțiuni mai complexe, cum ar fi endoscopia nazală, laringoscopia sau timpanografia. Aceste investigații pot atinge și dimensiuni neurologice și/sau infecțioase (de exemplu, otita extremă). 

Tratamentul poate cuprinde atât remedii medicamentoase, cât și intervenții chirurgicale – cum ar fi excizia amigdalelor, în cazul amigdalitei acute, sau septoplastia, în cazul unei deviații de sept nazal. 

Examenul ORL pediatric în Cluj are ca scop prevenirea, diagnosticarea și tratarea diverselor afecțiuni ale urechilor, nasului, gâtului și ale sistemului respirator superior al copiilor. În timpul consultului, medicul ORL pediatru din Cluj colaborează  împreună cu părinții, pentru a crea o conexiune de încredere între medic și copil și un spațiu sigur pentru acesta. În acest fel, copilul este liniștit și calm pe parcursul examinării, iar consultul este efectuat în mod corect și complet.  

Când este indicat un consult ORL?

O întâlnire cu un medic ORL din Cluj este utilă în cazul în care manifești unul sau mai multe dintre simptomele enumerate mai jos:

  • Probleme de respirație nazală,
  • Sângerări nazale, 
  • Înfundare persistentă a nasului,
  • Sforăit,
  • Stare de amețeală sau vertij,
  • Tinitus (țiuit persistent în urechi),
  • Dureri auriculare sau secreții auriculare (otoree),
  • Auz diminuat,
  • Simț al mirosului diminuat,
  • Dureri la nivelul sinusurilor,
  • Secreții nazale purulente ,
  • Inflamație în gât (durere sau usturime la înghițire),
  • Imposibilitatea de înghițire,
  • Pierderea vocii fără un motiv aparent.

Vizitele regulate la cabinetul ORL din Cluj sunt, de asemenea, recomandate pentru cei care au fost diagnosticați anterior cu afecțiuni de natură ORL. 

Care sunt cele mai frecvente afecțiuni ORL?

Printre cele mai întâlnite afecțiuni ORL, atât la adulți, cât și la copii, se numără otita, amigdalita, sinuzita, rinita și dop cerumen.

  • Otita este o afecțiune inflamatorie a urechii determinată de o infecție și manifestată prin durere importantă la acest nivel. Otita poate fi externă (afectează conductul auditiv extern), medie (afectează urechea medie) sau internă(afectează urechea internă). Această afecțiune este mult mai des întâlnită la copii decât la adulți, mai ales în intervalul de vârstă 6 luni – 12 ani.
  • Amigdalita este inflamația amigdalelor palatine, două mase de țesut limfatic de formă ovală situate la nivelul gâtului, de o parte și de alta a luetei, mai exact pe peretele lateral al orofaringelui Amigdalita afectează cel mai frecvent copiii de vârstă preșcolară și preadolescenții, însă, mai rar, poate afecta și adulții. Amigdalita poate fi virală sau bacteriană, ambele forme fiind contagioase. Simptomul principal al amigdalitei este inflamarea gâtului, însoțit de dificultăți de înghițire a băuturilor și alimentelor.
  • Sinuzita este o afecțiune inflamatorie a sinusurilor nazale, ca o consecință a unei infecții virale (răceli), a unei alergii sau a unui blocaj la nivelul sinusurilor. Principalele simptome cuprind obstrucția nazală (înfundarea nasului), durerile localizate la nivelul punctelor sinusale, dificultățile de respirație, cefaleea și starea de amețeală. Aceasta poate fi tratată cu ajutorul medicamentelor antibiotice și antiinflamatoare.
  • Rinita se referă, de fapt, la un grup de afecțiuni inflamatorii ale mucoasei nazale, care pot fi de natură alergică sau infecțioasă. Principalele simptome ale acestei afecțiuni cuprind obstrucția nazală, dificultățile de respirație, strănutul frecvent. 
  • Dopul de cerumen (ceara) din urechi afectează deopotrivă adulți și copii. Cerumenul (ceara) din urechi are în mod natural proprietăți bactericide, protectoare și emoliente, scopul fiind acela de a proteja urechea de infecții. Uneori mecanismul de auto-curățare al urechii nu funcționează, ceea ce determină acumularea excesivă de cerumen în urechi, ce poate bloca canalul urechii, precum un dop. Prezența unui dop de cerumen influențează capacitatea auditivă a persoanei și poate cauza dureri de urechi și disconfort. Pentru îndepărtarea dopurilor de cerumen din urechi este recomandată vizita în cabinetul medicului ORL din Cluj.

Principalele teste și investigații în cabinetul ORL din Cluj

Cabinetul ORL din Cluj, ca orice alt cabinet ORL, efectuează diverse teste și investigații pentru a diagnostica și trata afecțiunile legate de urechi, nas și gât. Unele dintre principalele teste și investigații care pot fi efectuate într-un cabinet ORL din Cluj sunt:

  1. Otoscopia este o examinare vizuală a canalului urechii și a timpanului folosind un otoscop. Acest test ajută la detectarea infecțiilor urechii, blocajelor sau a altor tulburări legate de ureche.
  2. Endoscopia este un test care folosește un tub subțire, flexibil, cu o cameră la capăt pentru a examina interiorul gâtului, laringelui și a corzilor vocale. Acest test ajută la detectarea problemelor rinofaringelui, orofaringelui și laringelui,
  3. Laringoscopia este o procedură de diagnosticare, ce examinează laringele  , inclusiv corzile vocale, folosind un laringoscop.
  4. Imitanta acustică este o tehnică de culegere a informațiilor despre integritatea membranei timpanice, volumul de aer din urechea medie și integritatea lanțului osicular.
  5. Timpanometria este un test care măsoară mișcarea timpanului ca răspuns la modificările presiunii aerului. Acest test ajută la detectarea problemelor urechii medii, cum ar fi acumularea de lichide sau perforațiile timpanului.
  6. Audiometria este un test de auz care măsoară capacitatea de a auzi sunete de diferite frecvențe și volume. Acest test poate ajuta la identificarea pierderii auzului și a severității acesteia.
  7. Rinoscopia este o examinare vizuală a cavității nazale cu ajutorul unui rinoscop. Acest test ajută la detectarea polipilor nazali, a infecțiilor sinusurilor și a altor tulburări nazale.

Urgențe ORL

Urgențele ORL se referă la orice afecțiune acută legată de urechi, nas și gât care necesită asistență medicală urgentă. Aceste urgențe pot varia de la răni minore sau infecții până la afecțiuni care pun viața în pericol și necesită intervenție medicală imediată. Unele dintre cele mai frecvente urgențe ORL în Cluj includ:

  • Epistaxis (sângerări nazale),
  • Otita medie acută (infecție a urechii),
  • Abces peritonsilar (infecție în jurul amigdalelor),
  • Faringită acută (durere in gat),
  • Sinuzită acută (infecție a sinusurilor),
  • Corp străin în ureche, nas sau gât,
  • Laringită acută (inflamația laringelui ),
  • Amigdalită acută (inflamația amigdalelor).

O urgență frecvent întâlnită de către medicii pediatrii ORL din Cluj este existența unui corp străin în urechea, nasul sau gâtul copiilor. Copiii mici au tendința de a explora împrejurimile prin a pune obiecte în gură, urechi sau nas. Unele dintre aceste obiecte se pot bloca accidental în ureche, nas sau în gât, provocând disconfort, durere și complicații potențial severe dacă nu sunt abordate în cel mai scurt timp posibil. 

Deseori, copiii pot să nu aibă niciun simptom în cazul introducerii unor corpuri străine, de dimensiuni mici, în nas, ureche sau gură. Cu toate acestea, cele mai comune simptome sunt: 

– Ureche: durere, inflamare, secreții, dificultăți de auz,

– Nas: obstrucție nazală, secreție nazală, durere sau sângerare,

– Gât: sufocare, dificultăți la înghițire, salivare excesivă sau tuse.

Dacă bănuiți că al dumneavoastră copil are un corp străin în ureche, nas sau gât, trebuie să solicitați imediat asistență medicală. Această urgență este una extrem de serioasă, iar copilul trebuie dus cât mai repede către un serviciu de urgență – UPU.

3. Care sunt serviciile oferite de clinicile/cabinetele de ORL din Cluj?

Standardele clinicilor ORL din Cluj-Napoca sunt ridicate. Mulți specialiști ORL din Cluj-Napoca sunt afiliați atât la spitalele publice cât și la clinici private din oraș, astfel oferă pacienților o gamă largă de opțiuni pentru îngrijirea lor. Aceștia sunt dedicați să ofere îngrijire plină de compasiune și tratament eficient pentru afecțiunile urechilor, nasului și gâtului pacienților lor.

Clinicile private din Cluj-Napoca oferă o gamă largă de servicii din specialitățile: pediatrie, pneumologie, imagistica medicală, chirurgie generală, alergologie, ginecologie, dermatologie, cardiologie, ORL. Cabinetele ORL din cadrul acestor clinici oferă pacienților asigurați prin CNAS acces la consultații gratuite ORL, atât pentru adulți, cât și pentru copii, dacă au bilet de trimitere. 

De asemenea, tot aici se pot efectua endoscopii nazale, otoendoscopii și videolaringoscopii, pentru diagnosticarea precoce a afecțiunilor din aceasta sferă. Cabinetele ORL din Cluj sunt dotate cu aparatură performantă, de ultima generație, ce permit o examinare eficientă a pacienților și de asemenea tratamente cu radiofrecvență.

Prețul unui consultații ORL în Cluj-Napoca

Prețul unui consult ORL în Cluj-Napoca variază în funcție de mai mulți factori, cum ar fi:

  • Clinica aleasă,
  • Complexitatea cazului,
  • Experiența medicului ORL-ist.

În cele ce urmează vă prezentăm o listă de prețuri informativă:

 ConsultPreț
1.Consultație ORL cu programare210 lei – 270 lei
2.Consultație ORL in urgenta230 lei – 300 lei
3.Control ORL (in primele 30 zile)150 lei – 190 lei
4.Consultație ORL cu extracție dop cerumen unilateral250 lei – 310 lei
5.Consultatie ORL cu extractie dop cerumen bilateral270 lei – 350 lei
6.Endoscopie ORL100 lei – 200 lei
7.Pachet consultatie ORL + 1 Endoscopie280 lei – 390 lei
8.Pachet consultatie ORL + 2 Endoscopii (nazala, laringiana)320 lei – 450 lei

 Pentru un consult de specialitate, vă așteptăm să vă programați la oricare din clinicile ORL din Cluj, în cadrul cărora echipele de medici ORL-iști sunt pregătite să vă ofere servicii medicale de calitate.

*Notă importantă pentru cititori:

Autorul acestui articol medical și proprietarul site-ului doresc să sublinieze cu fermitate că informațiile furnizate aici au scop informativ și educativ și nu ar trebui să fie considerate ca înlocuind consultația medicală și sfatul medicului specialist.

Orice decizie referitoare la sănătatea dumneavoastră ar trebui luată în urma consultării cu un medic sau alt specialist medical calificat. Informațiile din acest articol sunt menite să ofere o înțelegere generală a subiectului abordat, dar nu pot înlocui evaluarea individuală a stării de sănătate, diagnosticul și tratamentul recomandate de către profesioniștii din domeniul medical.

Este important să consultați întotdeauna un medic sau specialist medical înainte de a lua orice decizie privind sănătatea dumneavoastră sau de a începe un tratament. Fiecare individ are nevoi și circumstanțe unice, iar doar un specialist medical poate oferi sfaturi și recomandări adecvate în funcție de situația dumneavoastră specifică.

Vă încurajăm să căutați întotdeauna sfaturile unui medic calificat pentru orice problemă de sănătate sau preocupare medicală. Informațiile din acest articol sunt oferite cu intenția de a sprijini și de a educa cititorii, dar nu ar trebui interpretate ca un substitut pentru îngrijirea medicală adecvată.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *