Sign In

Articole

NEUROCHIRURGIE CLUJ: Chirurgia sistemului nervos

NEUROCHIRURGIE CLUJ: Chirurgia sistemului nervos

Timp citire: 6 minute

Neurochirurgie Cluj-Napoca – Specialitatea  de Neurochirurgie din Cluj-Napoca se concentrează pe tratarea de afecțiuni medicale și chirurgicale comlexe, inclusiv tumori ale bazei craniului, tumori cerebrale maligne și benigne, tulburări ale coloanei vertebrale, epilepsie, tulburări de mișcare și malformații vasculare, dar și altele. Specialitatea neurochirurgie include atât pacienți adulți, cât și copii. În funcție de natura leziunii sau a bolii, un chirurg neurologic poate oferi îngrijiri chirurgicale și/sau nechirurgicale.

În cazul în care intervenția chirurgicală este considerată cea mai potrivită acțiune, echipa multidisciplinară de neurochirurgi din Cluj este capabilă să ofere cele mai moderne și eficiente tratamente pentru întregul spectru de boli neurochirurgicale. Citește în cele ce urmează informațiile esențiale despre neurochirurgie, neurochirurg și clinicile de neurochirurgie din Cluj-Napoca. 

Anunțuri promovate

CUPRINS

 1. Ce este neurochirurgia?
 2. Totul despre clinicile de neurochirurgie din Cluj-Napoca.
 3. Consultul neurochirurgical. Recomandări și sfaturi.

1. Ce este neurochirurgia?

Neurochirurgia este specialitatea medicală care se ocupă de diagnosticul și tratamentul pacienților cu leziuni sau boli/tulburări ale creierului, măduvei spinării și coloanei vertebrale.

Neurochirurgia din Cluj asigură prevenția, diagnosticul, evaluarea, tratamentul chirurgical sau nechirurgical, terapia intensivă și reabilitarea pacienților cu procese patologice care afectează sistemul nervos central și periferic, structurile lor vasculare, precum și tratamentul chirurgical sau nechirurgical al durerii.

Ce este un neurochirurg? 

Un neurochirurg este un medic specializat în diagnosticarea, tratamentul și prevenirea tulburărilor creierului, măduvei spinării, și coloanei vertebrale. Medicii neurochirurgi din Cluj tratează aceste afecțiuni, atât prin metode chirurgicale, cât și nechirurgicale, incluzând prescrierea de medicamente, administrarea de injecții cu steroizi și utilizarea terapiilor fizice cu scopul de a controla simptomele și de a spori calitatea vieții pacienților.

Medicii neurochirurgi din Cluj prezintă un grad înalt de specializare, o mare parte specializându-se în străinătate atât în Europa, cât și în afara ei. Ei dețin o experiență largă în mai multe domenii ale neurochirurgiei, incluzând chirurgia craniană, oncologia neurochirurgicală, chirurgia coloanei vertebrale, chirurgia vasculară neurologică și neurochirurgia pediatrică. Aceștia utilizează metode moderne de microchirurgie, chirurgie endoscopică și radiochirurgie.

Ce afecțiuni tratează un neurochirurg din Cluj?

În neurochirurgia coloanei vertebrale, neurochirurgii din Cluj tratează afecțiunile coloanei vertebrale și ale măduvei spinării, cum ar fi herniile de disc, stenoza spinală, fracturile vertebrale și deformările precum scolioza. În domeniul neurochirurgiei craniene, abordează afecțiuni ale creierului, inclusiv tumori cerebrale, anevrisme, hemoragii cerebrale și malformații arteriovenoase. O diagnosticare precisă este crucială în medicină, cu atât mai mult în neurologie, unde țesutul nervos, spre deosebire de alte țesuturi, nu se regenerează sau vindecă ușor după leziuni. Acest aspect este deosebit de relevant pentru creier, un complex labirint de nervi care, odată deteriorat, nu se reface, afectând funcții critice precum simțurile, mișcarea, controlul funcțiilor vitale, procesele mentale, memoria și emoțiile. Sănătatea nervoasă este esențială pentru funcționarea integrală a corpului, iar orice afectare poate avea consecințe grave asupra vieții de zi cu zi.

Care este diferența dintre un neurolog și un neurochirurg?

Atât neurologia cât și neurochirurgia sunt specializări care se ocupă de gestionarea afecțiunilor sistemului nervos. Diferențele principale între aceste specializări se referă la metodele de tratament și la natura intervențiilor. Anumite boli neurologice se găsesc atât în domeniul neurochirurgiei, cât și al neurologiei. Medicii neurochirurgi utilizează atât metode chirurgicale, cât și nechirurgicale pentru a trata afecțiunile, în timp ce neurologii utilizează metode nechirurgicale.

2. Totul despre clinicile de neurochirurgie din Cluj-Napoca.

Clinicile de neurochirurgie din Cluj-Napoca pot evalua pacienții cu tumori cerebrale inclusiv glioame și glioblastoame, tumori ale coloanei vertebrale, tumori ale sistemului nervos periferic, epilepsie, boala Cushing și alte tumori hipofizare și alte tulburări de mișcare, siringomielie/malformație Chiari, dar și alte afecțiuni neurochirurgicale. 

Realizarea unei consultații la un ambulator sau cabinet de neurochirurgie din Cluj se face pe baza unei programări online sau in unele cazuri prin apelarea telefonică. In cazul unor urgente de neurochirurgicale, clinica de neurochirurgie din Cluj-Napoca prezintă o tură de gardă de 24 de ore zilnic.

Tratamentul afecțiunilor neurochirurgicale cu ajutorul tehnologiei moderne în cadrul clinicilor din Cluj-Napoca

Alegerea unui centru de diagnostic și tratament dotat cu aparatură de ultimă generație reprezintă garanția unui diagnostic și tratament corect. Prețul unei consultații în cadrul clinicilor de neurochirurgie din Cluj-Napoca variază între 300 și 350 lei, iar prețul unui control este cuprins între 100 și 150 lei.

Una dintre cele mai moderne metode folosite de transpunere a datelor din investigațiile preoperatorii în câmpul operator, în cadrul clinicilor de neurochirurgie din Cluj-Napoca, este Neuronavigația. Neuronavigația permite, prin intermediul unui set de imagini scanate preoperator (CT, RMN, PET-CT),o localizare mai precisă a leziunii cranio-cerebrale și a celei vertebro-medulare în timpul procedurii neurochirurgicale. 

3. Consultul neurochirurgical din Cluj-Napoca. Recomandări și sfaturi.

Urmatoarele recomandari si sfaturi pot sa fie de ajutor la un ulterior consult neurochirurgical:

 • Dacă programul dumneavoastră se modifică între timp dupa ce ati realizat deja o programare, vă rugăm să informați clinica pentru a vă reprograma. Astfel timpul personalului medical va putea fi folosit de un alt pacient.
 • Consultul neurochirurgical implică o evaluare medicală și una imagistică. Anterior consultului medical, este preferabil să efectuați investigații imagistice care să permită neurochirurgului să vă un ofere diagnostic cât mai exact. De exemplu: RMN-ul pe zona cu probleme a coloanei, este investigația care oferă cele mai multe informații.
 • Aduceți la consultație orice documente medicale anterioare deoarece acestea le permit medicilor specialiști să ofere un diagnostic cât mai exact.
 • Dacă, în urma  consultului medical se stabilește că va fi necesară o intervenție chirurgicală, vă sfătuim să vă asigurați că primiți toate informațiile de ordin medical, cât și cele de ordin financiar, legate de procedura chirurgicală recomandată, astfel încât să puteți lua o decizie în conștiință de cauză. 

Ce să întrebați medicul specialist?

Întrebările referitoare la diagnostic, tratament și conduita post-chirurgicală, pot îmbunătăți calitatea, siguranța și eficiența asistenței medicale.  Este important să țineți minte că un pacient bine informat tinde să fie mult mai mulțumit de rezultatul unui tratament.

În continuare, am pregătit o serie de întrebări pe care puteți să le adresați medicului:

Întrebări despre boală:

 • Care este prognosticul pe termen scurt și pe termen lung al acesteia?
 • Ce simptome ar trebui să urmăresc?
 • Cum îmi va afecta această boală viața personală și profesională?

Întrebări despre tratament sau intervenția chirurgicală propusă:

 • Care este costul intervenției neurochirurgicale și al tratamentului?
 • Care este experiența medicului în această procedură?
 • Care sunt alternativele mele la această procedură?
 • Care sunt beneficiile intervenției chirurgicale și cât timp vor dura?
 • Care sunt riscurile și posibilele complicații ale procedurii?
 • Ce se întâmplă dacă nu mă operez?

Pentru un consult de specialitate, vă așteptăm să vă programați la una din clinicile de neurochirugie din Cluj, în cadrul cărora echipele de medici neurochirurgi sunt pregătite să vă ofere servicii medicale de calitate.

*Notă importantă pentru cititori:

Autorul acestui articol medical și proprietarul site-ului doresc să sublinieze cu fermitate că informațiile furnizate aici au scop informativ și educativ și nu ar trebui să fie considerate ca înlocuind consultația medicală și sfatul medicului specialist.

Orice decizie referitoare la sănătatea dumneavoastră ar trebui luată în urma consultării cu un medic sau alt specialist medical calificat. Informațiile din acest articol sunt menite să ofere o înțelegere generală a subiectului abordat, dar nu pot înlocui evaluarea individuală a stării de sănătate, diagnosticul și tratamentul recomandate de către profesioniștii din domeniul medical.

Este important să consultați întotdeauna un medic sau specialist medical înainte de a lua orice decizie privind sănătatea dumneavoastră sau de a începe un tratament. Fiecare individ are nevoi și circumstanțe unice, iar doar un specialist medical poate oferi sfaturi și recomandări adecvate în funcție de situația dumneavoastră specifică.

Vă încurajăm să căutați întotdeauna sfaturile unui medic calificat pentru orice problemă de sănătate sau preocupare medicală. Informațiile din acest articol sunt oferite cu intenția de a sprijini și de a educa cititorii, dar nu ar trebui interpretate ca un substitut pentru îngrijirea medicală adecvată.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *