Sign In

Articole

GINECOLOGIE Cluj – Cum ți-ar putea deveni de un real ajutor cabinetul/clinica de ginecologie din Cluj-Napoca

GINECOLOGIE Cluj – Cum ți-ar putea deveni de un real ajutor cabinetul/clinica de ginecologie din Cluj-Napoca

Timp citire: 6 minute

Ginecologia din Cluj reprezintă cu certitudine un subiect de interes pentru toate femeile interesate de sănătatea, dezvoltarea, funcționarea optimă și screening-ul periodic al organelor genitale interne și externe. Astfel, pentru a fi sigură că următoarea ta vizită va fi într-un cabinet de ginecologie din Cluj perfect adaptat nevoilor tale, sau pentru a știi exact unde este cel mai potrivit să-ți faci următoarea programare la ginecolog în Cluj, te invit să citeșți articolul de mai jos.
Considerată una dintre cele mai complexe specializări ale domeniului medical, obstetrica și ginecologia se ocupă cu menținerea echilibrului activității aparatului reproducător feminin începând cu cea mai fragedă perioada a vieții – pubertatea, continuând cu înfloritoarea perioadă a sarcinii și nașterii și sfârșind cu deznodământul “vieții fertile” – menopauza.

Cuprins

1. Obstetrică-ginecologie – Cum poate fi definită această ramură a medicinei umane?
2. Cele mai importante simptome pentru care să-ți faci o programare în Cluj la ginecolog
3. Afecțiunile care pot fi tratate de un medic ginecolog în Cluj
4. Motivele pentru care trebuie să iei în considerare o clinică de ginecologie din Cluj
5. Criterii de alegere pentru o clinică privată ginecologică din Cluj, unde să beneficiezi de un ajutor medical sigur și de încredere.

1. Obstetrică ginecologie – Cum poate fi definită această ramură a medicinei umane?

Cuvântul ginecologie provine din grecescul „gyne” care înseamnă femeie și „-logie” care înseamnă studiu.

Sub umbrela acestui termen universal folosit, stau de fapt două capitole distincte și în același timp complementare:

 • Ginecologia – care se ocupă de fiziopatologia feminină până în momentul apariției unei sarcini.
 • Obstetrica – care se ocupă de femeia gravidă până în momentul declanșării nașterii, inclusiv.

De aici putem înțelege că această specialitate cuprinde atât o ramură medicală, cât și una chirurgicală. Un medic ginecolog bun din Cluj-Napoca îți poate oferi o lista lungă de servicii, în funcție de numărul competențelor dobândite. Printre aceste servicii se numără: alegerea celei mai bune metode de contracepție, analize de secreție vaginală și test Babeș-Papanicolau, consultație și tratament al disfuncției sexuale, consultație și tratament al sterilității, consultație și tratament al tulburărilor induse de pre-menopauză, ecografie transabdominală/transabdominală 4D, ecografie endovaginală (transvaginală), chiuretaj, histeroscopie, inseminare in vitro, diagnosticul și supravegherea evoluției sarcinii, amniocenteza, interpretare dublu test/triplu test, puncție vilozităţi coriale, cardio-tocogramă și multe altele. Pentru lista completă, te rugăm să consulți serviciile specifice ale clinicii de ginecologie din Cluj-Napoca la care te gândești să te programezi.

2. Afecțiunile care pot fi tratate de un medic ginecolog în Cluj

Lista patologiilor care pot beneficia de un tratament curativ într-o clinică privată ginecologică din Cluj poate atinge un număr impresionant însă, pentru a nu te plictisi, vom enumera mai jos doar cele mai frecvente motive de prezentare a pacientelor la un medic ginecolog:

 • Dureri menstruale (Dismenoree) – acea „durere de burtă” surdă și chinuitoare care își face apariția în fiecare luna în preajma zilelor de sângerare ale ciclului menstrual. Apare singură sau poate fi însoțită de greață, vărsături, transpirații și dureri de cap.
 • Sindromul de ovare micropolichistice – cu o incidență foarte crescută în ultimii ani, este cea mai frecventă cauză de infertilitate la persoanele tinere de sex feminin și presupune asocierea tulburărilor de reproducere cu dereglări hormonale ale ciclului menstrual, sterilitate, hirsutism (creștere anormală de păr pe față, corp, membre) și obezitate. Aceasta mai asociază elemente ale sindromului metabolic cu dezvoltarea rezistenței la insulină și un risc crescut pentru diabet zaharat tip 2.
 • Endometrioza – o pătură de țesut, care în mod normal căptușește cavitatea uterină, este prezentă, contrar așteptărilor, în alte locuri din cavitatea abdominală, provocând durere și infertilitate odată cu inflamația ei periodică.
 • Pre-menopauza și menopauza – o stare de tranziție a organismului către încheierea perioadei fertile din viața unei femei, care își face apariția însă cu un bagaj de simptome neplăcute precum: sângerări neregulate, bufeuri și transpirații nocturne, tulburări de dispoziție, infecții urinare, tulburări de somn, modificări ale funcției sexuale, hiperlipidemie și predispoziție pentru osteoporoză.

3. Cele mai importante simptome pentru care să-ți faci o programare în Cluj la ginecolog

 • Durerea în timpul actului sexual – poate fi marca unei tumori benigne (necanceroase) uterine (fibrom uterin), a unei infecții locale sau poate reprezenta un motiv de îngrijorare cu privire la prezența cancerului de col uterin, mai ales dacă rezultatele negative ale testului Babeș-Papanicolau nu fac parte din analizele tale anuale.
 • Sângerări vaginale în afara menstruației – poate reprezenta unul din motivele pentru care ar trebui să te prezinți la o secție de urgențe de ginecologie din Cluj, datorită probabilității ridicate de contact prealabil al unei boli cu transmitere sexuală, prezența unei sarcini extrauterine sau cancer de col uterin incipient.
 • Mâncărimi și usturimi vaginale – acestea pot reprezenta simptome ale unei alergii la detergenți utilizați zi de zi și prezervative sau pot reprezenta inflamația peretelui vaginal datorită infecțiilor bacteriene, fungice sau virale.
 • Secreții vaginale abundente cu miros neplăcut și culoare anormală (Leucoree) – această condiție supărătoare poate fi diagnosticată și tratată rapid într-un cabinet ginecologic, cel mai frecvent fiind incriminată candidoza vaginală.
 • Menstruație dureroasă – când aceasta devine insuportabilă, poate reprezenta un semn tipic al endometriozei, o afecțiune care, netratată, poate duce la infertilitate.
 • Menstruație neregulată – întâlnită cel mai frecvent în contextul dezechilibrelor hormonale, sindromului de ovare micropolichistice sau în pragul menopauzei, aceasta poate fi controlată ușor prin vizita la un medic specialist ginecolog.

4. Motivele pentru care trebuie să iei în considerare alegerea uneia dintre clinicile de ginecologie din Cluj?

Un aspect important care te-ar putea pune pe gânduri este legat de rezultatele statistice care, pun în evidență valori îngrijorătoare cu privire la rata mortalității datorate cancerului de col uterin în România, aceasta fiind de 2-3 ori mai mare decât în majoritatea ţărilor Europei Centrale şi de Est. Astfel, cancerul de col reprezintă prima cauză de mortalitate la femeile între 25-44 de ani și a doua cauză de mortalitate prin cancer la femeile din România, după cancerul de sân. În acest sens, testul Babeș-Papanicolau efectuat anual în orice cabinet ginecologic din Cluj, ar putea schimba aceste date îngrijorătoare, deoarece tratamentul acestor tipuri de afecțiuni are rezultate mult mai bune dacă este început în faza incipientă.

Prin dedicarea pentru profesia pe care și-au ales-o, pregătirea într-un centru universitar de elită și informarea continuă despre noutățile medicale, atât medicii specialiști în ginecologie din Cluj-Napoca cât și cei obstetricieni, se perfecționează în permanență pentru a oferi cele mai bune servicii celor care le calcă pragul cabinetului. De aceea te încurajăm să apelezi cu încredere la medicii specialiști în ginecologie din Cluj, indiferent că este vorba despre un simplu screening, o a două părere sau un tratament complex în urma unui diagnostic îngrijorător.

5. Criterii de alegere pentru o clinică privată ginecologică din Cluj, unde să beneficiezi de un ajutor medical sigur și de încredere.

Alegerea cabinetului sau clinicii de ginecologie din Cluj care să corespundă nevoilor tale depinde de o mulțime de factori și, adesea, este o sarcină în sine. Dacă îți este greu să iei o decizie, în cele ce urmează îți prezentăm câteva criterii care să te ajute:

 • părerile pacienților care le-au trecut pragul cabinetelor, clinicilor și policlinicilor de ginecologie din Cluj-Napoca,
 • calitatea actului medical, oglindită în experiența medicilor și echipamentele de care dispun,
 • abilitatea de comunicare medic-pacient,
 • prețul accesibil al serviciilor oferite,
 • posibilitatea de a beneficia de calitatea de asigurat CAS,
 • programul flexibil și disponibilitatea extinsă a medicului în cazul condițiilor complexe,
 • distanță față de cabinet/clinică.

*Notă importantă pentru cititori:

Autorul acestui articol medical și proprietarul site-ului doresc să sublinieze cu fermitate că informațiile furnizate aici au scop informativ și educativ și nu ar trebui să fie considerate ca înlocuind consultația medicală și sfatul medicului specialist.

Orice decizie referitoare la sănătatea dumneavoastră ar trebui luată în urma consultării cu un medic sau alt specialist medical calificat. Informațiile din acest articol sunt menite să ofere o înțelegere generală a subiectului abordat, dar nu pot înlocui evaluarea individuală a stării de sănătate, diagnosticul și tratamentul recomandate de către profesioniștii din domeniul medical.

Este important să consultați întotdeauna un medic sau specialist medical înainte de a lua orice decizie privind sănătatea dumneavoastră sau de a începe un tratament. Fiecare individ are nevoi și circumstanțe unice, iar doar un specialist medical poate oferi sfaturi și recomandări adecvate în funcție de situația dumneavoastră specifică.

Vă încurajăm să căutați întotdeauna sfaturile unui medic calificat pentru orice problemă de sănătate sau preocupare medicală. Informațiile din acest articol sunt oferite cu intenția de a sprijini și de a educa cititorii, dar nu ar trebui interpretate ca un substitut pentru îngrijirea medicală adecvată.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *