Sfaturi dermatologice pentru menținerea sănătății pielii
Timp citire: 4 minuteDermatologia este dedicată atât persoanelor adulte, cât și copiilor, motiv pentru care persoanele de toate vârstele trebuie să respecte regulile de mai jos. Cu ajutorul acestor sfaturi, pielea se menține frumoasă și sănătoasă timp îndelungat.
Iată cele mai bune sfaturi de îngrijire venite din partea celor mai buni dermatologi din Cluj:
Evită expunerea directă la căldură
Dacă îți dorești să stai în fața șemineului cu o cană de ceai în mână, trebuie să știi că este foarte important să stai la circa trei metri distanță de sursa de căldură. Dermatologii susțin că apropierea directă de sursele de căldură poate provoca inflamații și descompunerea colagenului.
Aceste lucruri nu sunt de dorit, așa că încearcă să stai cât mai departe de calorifere, șeminee, sobe și grătare.
Folosește întotdeauna protecție solară
Chiar dacă nu te afli la mare, acest lucru nu înseamnă că nu trebuie să folosești protecție solară în momentul în care mergi în parc sau la birou. Alege o loțiune cu protecție ridicată atât împotriva razelor UVA cât și împotriva celor UVB, pentru că:
- Radiațiile UVA (ultraviolete) emanate în cantitate mare atât de către razele soarelui, cât și de către aparatele de solar, predispun la îmbătrânirea pielii, apariția ridurilor și cancerului de piele.
- Radiațiile UVB sunt mai puternice decât cele UVA, remarcându-se odată cu apariția arsurilor solare cât și cu apariția cancerului de piele.
- Evită expunerea la soare în intervalul orar 12-16, aceasta fiind perioada zilei în care razele solare prietenoase, devin un factor nociv pentru piele datorită încarcăturii mari de radiații ultraviolete.
Cu alte cuvinte, dacă nu îți dorești să îți înroșești umerii sau spatele în timpul plimbărilor prin parc alături de copil, folosește o cremă cu protecție solară ridicată. În acest fel, pielea nu se inflamează, iar disconfortul nu apare.
Foarte multe persoane folosesc acest tip de cremă doar în timpul zilelor petrecute la mare, însă acest lucru este greșit, deoarece pielea trebuie protejată zilnic.
Exfoliază pielea cel puțin o dată pe săptămână
În acest scop, este recomandat să folosești un produs cu pH neutru, astfel încât acesta să nu se usuce pe măsură ce se exfoliază. Pielea trebuie exfoliată constant, pentru a străluci și pentru a avea luminozitate.
Renunță la fumat
Fumatul accelerează procesul de îmbătrânire a pielii. Astfel, dacă vrei să te bucuri cât mai mult timp de o piele tânără și perfect întinsă, renunță la țigări.
Folosește autobronzant, nu solar
Renunță la solar, deoarece acesta este foarte nociv și poate provoca cancer de piele. Dacă vrei să ai o sănătate de fier și o nuanță măslinie a pielii, folosește autobronzant, deoarece acesta afectează pielea într-o măsură mai mică, strict dependentă de conținutul parabenilor și al conservanților produsului. Astfel, dacă acorzi puțină atenție ingredientelor sau sfaturilor de specialitate, poți reduce la minimum apariția unor eventuale eczeme sau reacții alergice.
Analizează pielea cu atenție. Este foarte important ca, din când în când, să îți verifici corpul cu mare atenție. Dacă observi o pată sau o aluniță care diferă de celelalte, mergi la medic.
Controlează nivelul de stres
Stresul afectează foarte mult sănătatea. Chiar dacă poate părea imposibil de controlat nivelul de stres din organism, trebuie să găsești o cale de a face acest lucru, mai ales dacă vrei o piele sănătoasă. Este important de știut că psoriazisul și dermatita atopică se declanșează adesea în momentele în care persoana în cauză atinge un nivel ridicat de stres. Prin urmare, încearcă să te menții optimist, să gândești pozitiv și să găsești activități care să te relaxeze.
*Notă importantă pentru cititori:
Autorul acestui articol medical și proprietarul site-ului doresc să sublinieze cu fermitate că informațiile furnizate aici au scop informativ și educativ și nu ar trebui să fie considerate ca înlocuind consultația medicală și sfatul medicului specialist.
Orice decizie referitoare la sănătatea dumneavoastră ar trebui luată în urma consultării cu un medic sau alt specialist medical calificat. Informațiile din acest articol sunt menite să ofere o înțelegere generală a subiectului abordat, dar nu pot înlocui evaluarea individuală a stării de sănătate, diagnosticul și tratamentul recomandate de către profesioniștii din domeniul medical.
Este important să consultați întotdeauna un medic sau specialist medical înainte de a lua orice decizie privind sănătatea dumneavoastră sau de a începe un tratament. Fiecare individ are nevoi și circumstanțe unice, iar doar un specialist medical poate oferi sfaturi și recomandări adecvate în funcție de situația dumneavoastră specifică.
Vă încurajăm să căutați întotdeauna sfaturile unui medic calificat pentru orice problemă de sănătate sau preocupare medicală. Informațiile din acest articol sunt oferite cu intenția de a sprijini și de a educa cititorii, dar nu ar trebui interpretate ca un substitut pentru îngrijirea medicală adecvată.