ANALIZE MEDICALE Cluj – Ce îți oferă o clinică de analize medicale din Cluj-Napoca
Timp citire: 10 minuteFie că avem nevoie de efectuarea unor analizele uzuale, fie că dorim un set de analize de specialitate, o clinică de analize medicale din Cluj reprezintă un reper important pentru fiecare dintre noi. Indiferent dacă te afli în postura unui pacient cu boli cronice, care necesită multiple testări de laborator efectuate periodic, sau ești doar o persoană atentă la propria sănătate, sau un simplu cetățean care necesită o evaluare sau o reevaluare periodică pentru obținerea sau reînnoirea permisului de conducere, va trebui să treci pragul unei clinici de analize medicale.
Astfel, pentru a te pune la curent cu toate informațiile necesare cu privire la un pachet de analize medicale din Cluj, te invităm să parcurgi acest articol.
CUPRINS
1. Ce presupun analizele medicale?
2. La ce trebuie să te aștepți când mergi să-ți faci un test de sânge?
3. Care sunt cele mai frecvente teste de sânge solicitate?
4. Câteva investigații de interes general: fișa medicală auto și analizele prenupțiale
1. Ce presupun analizele medicale?
Baza acestui subiect este reprezentată de testele sangvine efectuate în cadrul unui laborator de analize medicale. Acestea sunt efectuate pentru a măsura sau examina celule, substanțe chimice, molecule sau diverse alte componente care pot fi identificate în sistemul circulator uman. Testele de sânge, cunoscute și ca analize de sânge, sunt unele dintre cele mai comune tipuri de testări cerute de către un medic în vederea:
- diagnosticării anumitor boli sau afecțiuni;
- monitorizării unei boli sau a unei afecțiuni cronice, precum diabetul, boală cronică de rinichi, probleme de coagulare, condiții autoimune etc.;
- verificării eficienței tratamentului asupra unei boli;
- verificării funcției anumitor organe;
- identificării și controlului infecțiilor.
Un alt aspect al analizelor medicale este microbiologia, o ramură a biologiei care se ocupă cu studiul morfologiei şi fiziologiei microorganismelor. Astfel, pentru a detecta prezența diferiților microbi, paraziți sau fungi în lichidele de secreție ale organismului sau materii fecale, poți să te prezinți cu o probă corect colectată într-un laborator de analize medicale din Cluj. În plus, dacă prezinți un bilet de trimitere valabil poți beneficia de testare gratuită.
Cele mai frecvente analize microbiologice solicitate sunt:
- Urocultura;
- Exudatul faringian;
- Coprocultura;
- Antigen Helicobacter Pylori din materii fecale;
- Secreție nazala;
- Secreție faringiană;
- Test COVID/Test PCR în vederea verificării infecției cu SARS CoV2.
Un interes particular vis-a-vis de necesitatea efectuării testelor de sânge sau a consulturilor de specialitate, provine din obligativitatea deținerii unor dovezi valide (obținute numai în urma efectuării unor analize medicale) pentru a obține/schimba permisul auto sau pentru a depune actele la starea civilă. Din nefericire, acestea nu sunt analize medicale decontate de CAS Cluj (Casa Națională de Asigurări de Sănătate Cluj), însă fac parte din cadrul legislativ și necesită o atenție deosebită pentru a obține rezultate corecte. Poți consulta pe pagina noastră, lista laboratoarelor de analize medicale din Mărăști, Zorilor, Florești sau oricare zonă de interes din Cluj.
2. La ce trebuie să te aștepți când mergi să-ți faci un test de sânge?
Pentru majoritatea analizelor de sânge nu este nevoie de o pregătire specială în prealabil. Totuși, pentru unele teste se recomandă evitarea consumului de alimente și băuturi cu un anumit interval de timp anterior orei de testare. Medicul care solicită efectuarea analizelor te va înștiința cu privire la eventualele restricții sau condiții speciale, spre exemplu cu privire la alimentație sau necesitatea recoltării într-un anumit moment al zilei.
Efectiv, testele sangvine presupun prelevarea unei mostre de sânge, pentru a putea fi prelucrată în laborator. Cel mai frecvent este puncționată o venă superficială de către o persoană special pregătită în acest sens, de regulă un/o asistent/ă medical/ă. După ce acul este introdus, o cantitate mică de sânge va fi colectată într-o eprubetă sau flacon. Este posibil să simțiți o înțepătură sau usturime când acul intră sau iese. Toată procedura durează de obicei mai puțin de cinci minute.
După ce a fost prelevată proba de sânge, aceasta va fi etichetată cu numele și detaliile persoanei de la care s-a recoltat. Ulterior proba este păstrată în condiții strict controlate, în concordanță cu protocoalele universale. În cazul în care vă aflați într-un punct care se ocupă doar de recoltare, aceasta va fi apoi trimisă la un laborator pentru examinare la microscop sau testare cu reactivi chimici, în funcție de ceea ce este solicitat.
În funcție de regimul specificat, rezultatele probei vă sunt înmânate personal sau trimise pe email, sunt trimise spitalului solicitant sau medicului dumneavoastră de familie. Unele rezultate sunt gata în aceeași zi sau câteva zile mai târziu, însă există și situații în care acestea sunt disponibile abia după câteva săptămâni. Fiți însă fără griji, vi se va spune când vor fi gata și cum puteți intra în posesia lor.
În plus față de prelevarea din vene, există și alte modalități de a efectua un test de sânge:
Puncționarea pulpei degetului
Metoda, utilizată zilnic de pacienții diabetici insulino necesitanți, presupune înțeparea vârfului degetului pentru a obține o cantitate mică de sânge. Aceasta este reprezentativă pentru măsurarea glucozei capilare, fiind un test rapid și ușor de efectuat, care necesită un echipament medical minim.
Prelevarea de sânge arterial
Având în vedere diferența de concentrație a gazelor dizolvate în sângele arterial comparativ cu cel venos, bolile asociate aparatului respirator necesită deseori măsurarea oxigenului arterial. Suplimentar o arteră este folosită deseori și în vederea administrării de medicamente, efectuarea arteriografiei (procedura radiologică care presupune vizualizarea permeabilității vaselor), cât și în scopul monitorizării invazive continue a tensiunii arteriale.
Pentru a-ți asigura confortul și profesionalismul de care ai nevoie, pagina noastră îți pune la dispoziție o listă cu laboratoarele de analize medicale din Cluj care lucrează cu Casa de Asigurări.
3. Care sunt cele mai frecvente teste de sânge solicitate?
Hemoleucograma completă
Hemoleucograma completă este unul dintre cele mai cerute și frecvent efectuate teste din sistemul medical datorită cantității mari de informații obținute prin determinarea diferitelor componente ale sângelui. Acesta oferă informații valoroase de diagnostic, atât în ceea ce privește sistemul hematologic, cât și despre alte sisteme ale organismului prin determinarea numărului, procentului, concentrațiilor, varietatea și calitatea celulelor sangvine. O astfel de analiză de laborator, cuprinde:
- Determinarea numărului de eritrocite (celule roșii) – Acesta implică pur și simplu numărarea celulelor roșii dintr-o unitate de volum de sânge integral. Dacă numărul de eritrocite este mai scăzut cu cel puțin 10% față valoarea normală indicată, este suspectată una dintre cele mai frecvente afecțiuni și anume anemia. Deoarece este necesară cunoașterea etiologiei, pentru a ghida tratamentul sunt necesare teste suplimentare care diferențiază diferitele tipuri de anemie.
Valori normale în funcție de sex: Femei 4.2-5.4 x 106/µL. Bărbați 4.7-6.1 x 106/µL. - Hematocritul (Hct) – Aceasta pune în evidență volumul total al eritrocitelor raportat la volumul total de sânge integral dintr-o probă. Hematocritul poate fi utilizat pentru a evalua amploarea unei pierderi de sânge (hemoragie) sau evaluarea stării fluidelor unui pacient (gradul de hidratare al pacientului: deshidratat sau supraîncărcat volumic). Orice afecțiune care crește numărul de celule roșii va crește și hematocritul (spre exemplu arsurile, deshidratarea, șocul etc.), în timp ce orice condiție care scade numărul de celule roșii va scădea hematocritul, cum se întâmpla spre exemplu în anemie și hiperhidratare. Ca orice analiză, acest parametru poate fi înșelător, și trebuie interpretat întotdeauna în context clinic și în concordanță cu alte valori ale analizelor sangvine.
Valori normale: Femei 0.37-0.47 L/L. Bărbați 0.42-0.52 L/L. - Hemoglobina (Hgb) – Hemoglobina este componenta principală a eritrocitelor și servește drept vehicul pentru transportul gazelor sangvine, respectiv oxigenului și dioxidului de carbon. Astfel, măsurând concentrația de Hgb din sânge, se determină capacitatea de transport a oxigenului. Valoarea acestui parametru este exprimată în grame de Hemoglobina raportată la 100ml de sânge integral. Hemoglobina crește concomitent cu numărul de eritrocite (de exemplu în producția crescută de celule roșii), respectiv scade odată cu distrugerea lor, precum se întâmplă în anemia hemolitica.
Valori normale în funcție de sex: Femei 12-16 g/dL. Bărbați 14-18 g/dL. - Volumul eritrocitar mediu (VEM) – Acesta reprezintă o valoare medie a volumului (mărimii) tuturor celulelor roșii prezente într-o probă. Un VEM scăzut (<80 fL), exprimă o anemie microcitară (cu celule mici), care rezultă cel mai frecvent din deficiența de fier, cea mai frecventă cauză a unei anemii la nivel global. Pe de altă parte, o valoare crescută (>96 fL) poate rezulta din multe cauze, dintre care cele mai frecvente sunt abuzul cronic de alcool (de departe cel mai frecvent), deficiența de acid folic sau de vitamină B12.
- Determinarea numărului de leucocite (celule albe) – Funcția de baza a leucocitelor este de a proteja organismul de pătrunderea în circulație a diverselor microorganisme, cum ar fi bacterii, fungi, viruși și paraziți. Leucocitele sunt împărțite în două mari categorii: granulocite și monocite. Granulocitele sunt numite astfel pentru aspectul lor granular observat la microscop; au mai fost denumite și leucocite polimorfonucleare datorită nucleului lor multilobat. Cele trei tipuri de granulocite prezente în torentul sangvin sunt neutrofilele, eozinofilele și bazofilele. Monocitele, împreună cu limfocitele, sunt considerate leucocite mononucleare, deoarece nucleele lor nu sunt multilobate. Fiecare tip de leucocite are propria funcție, iar modificarea numărului individual exprimă un anumit dezechilibru, însă per total numărul leucocitelor servește ca un ghid util pentru determinarea prezenței sau severității unui proces inflamator din cadrul unei boli sau determinarea tipului și gradului unei infecții.
Deseori valorile subdiviziunilor leucocitare sunt exprimate ca procent din totalul celulelor sangvine. Valorile de referință sunt: Leucocite 6000-9000/ µL. Neutrofile segmentate 60%. Neutrofile nesegmentate 2%. Limfocite 25%. Monocite 8%. Eozinofile 3%. Bazofile 2%. - Trombocitele (Plachete sangvine – PLT) – Trombocitele sunt considerate cele mai mici elemente ale sângelui. Rolul lor este esențial în coagularea sângelui, iar atunci când continuitatea peretelui unui vas este întreruptă, trombocitele aderă și se agregă de acesta, formând un dop de trombocite. Cele mai frecvente tulburări care modifică numărul acestora sunt:
- Număr scăzut (trombocitopenie) – prezența unei boli a măduvei osoase cum ar fi leucemia, o dozare inadecvată a medicației anticoagulante, o tulburare autoimună în care sistemul de apărare al organismului își atacă propriile celule sau în cazul pacienților care urmează cure de chimioterapie. Mai pot fi incriminate consumul de medicamente precum amfotericina B, ampicilină sau aspirina. În plus, există condiții moștenite care, deși nu afectează numărul acestor elemente, provoacă tulburări de sângerare prin afectarea funcției lor.
- Numărul crescut de trombocite (trombocitoza) – poate crește la altitudini mari, temperaturi scăzute persistent, exerciții fizice intense și consumul de medicamente precum epinefrina (adrenalina) sau contraceptivele orale.
Valori de referinta: 150.000-400.000/mm³.
- Parametri (markeri) enzimatici – Enzimele sunt proteine din sânge care catalizează diferite reacții chimice necesare funcționării optime a organismului. Valorile modificate ale acestora pot indica leziuni ale țesuturilor sau diverse boli. Există multe teste enzimatice, cele mai frecvente fiind solicitate pentru a detecta un atac de cord și leziuni ale mușchilor inimii (peptide natriuretice – BNP, NTproBNP), dereglări ale funcției ficatului (GOT/AST, GPT/ALT) sau rinichilor (uree, creatinina, RFGe).
Determinarea lipidelor (grăsimilor din sânge)
Denumit și panou lipidic, acest test măsoară nivelul de colesterol total sau fracții ale acestuia, precum, HDL („bun”) și LDL („rău”) sau nivelul trigliceridelor. Aceste molecule pot oferi informații utile despre riscul dezvoltării unei boli cardiovasculare sau altor comorbidități, precum ateroscleroza și hipertensiunea arterială. Aceasta este o analiză pentru care este posibil să fie nevoie de post prealabil, de până la 12 ore anterior recoltării probei sangvine.
Testul de sarcina
Măsurarea nivelului hormonal de gonadotropina corionică umană (hCG) este utilizat pentru a verifica dacă o femeie este însărcinată. Reprezintă primul pas procedural al rutinei de investigații atribuite unei sarcini.
Urocultura, glicemia, testele de coagulare și alți parametrii extrem de importanți pot fi detectați în urma analizei diferitelor produse biologice, având ca scop ghidarea și adaptarea diverselor tratamente indispensabile. Marea majoritatea pot fi efectuate în laboratoare de analize medicale din Cluj gratuit, pe baza asigurării CAS.
4. Câteva investigații de interes general: fișa medicală auto și analizele prenupțiale
Fișa medicală auto
Fișa medicală auto este necesară oricărui cetățean care dorește să obțină sau să își reînnoiască permisul auto. Aceasta cuprinde câteva consultații de specialitate care atestă că persoana în cauză este aptă din punct de vedere al sănătății pentru a conduce un autovehicul. Nu este necesară recoltarea de probe biologice, ci doar câteva examinări din cadrul următoarelor specialități: Oftalmologie, ORL, Ortopedie, Medicină internă, Neurologie, Psihiatrie, Pneumologie și, doar pentru conducători auto ai autovehiculelor din categoriile C, CE, C1, C1E, D, DE, D1 şi D1E, aviz psihologic (școlarizare auto).
Analize prenupțiale
Efectuarea acestor analize este necesară pentru a obține certificatul prenupțial, eliberat de către medicul de familie și astfel desăvârșirea căsătoriei în fața ofițerului de stare civilă. Aceste analize includ testarea pentru infecția cu virusul imunodeficienței umane (HIV) și sifilis (infecție cu transmitere sexuală). Aceste analize au rol de screening al populației generale și sunt utilizate în vederea diagnosticării și prevenției riscului de infecție cu agenți patogeni ce ar putea dăuna grav vieții de cuplu sau al produsului de concepție (o eventuală sarcină).
Te invităm să alegi cu încredere un laborator de analize medicale din Cluj pentru a efectua toate testele și consulturile de care ai nevoie, beneficiind de confort, siguranță și profesionalism garantat.
*Notă importantă pentru cititori:
Autorul acestui articol medical și proprietarul site-ului doresc să sublinieze cu fermitate că informațiile furnizate aici au scop informativ și educativ și nu ar trebui să fie considerate ca înlocuind consultația medicală și sfatul medicului specialist.
Orice decizie referitoare la sănătatea dumneavoastră ar trebui luată în urma consultării cu un medic sau alt specialist medical calificat. Informațiile din acest articol sunt menite să ofere o înțelegere generală a subiectului abordat, dar nu pot înlocui evaluarea individuală a stării de sănătate, diagnosticul și tratamentul recomandate de către profesioniștii din domeniul medical.
Este important să consultați întotdeauna un medic sau specialist medical înainte de a lua orice decizie privind sănătatea dumneavoastră sau de a începe un tratament. Fiecare individ are nevoi și circumstanțe unice, iar doar un specialist medical poate oferi sfaturi și recomandări adecvate în funcție de situația dumneavoastră specifică.
Vă încurajăm să căutați întotdeauna sfaturile unui medic calificat pentru orice problemă de sănătate sau preocupare medicală. Informațiile din acest articol sunt oferite cu intenția de a sprijini și de a educa cititorii, dar nu ar trebui interpretate ca un substitut pentru îngrijirea medicală adecvată.