PEDIATRIE Cluj – Tot ceea ce ai nevoie să știi despre clinicile și cabinetele de pediatrie din Cluj
Timp citire: 8 minutePediatrie Cluj – Aici poți afla toate informațiile necesare despre cabinetele din Cluj-Napoca, care oferă servicii medicale pediatrice – de la consultații, investigații specifice precum ecografie pediatrică sau imagistica dedicată copiilor, analize de laborator specifice, tratamente caracteristice – toate acestea fiind indispensabile pentru a depista, investiga și trata afecțiunile nou-născuților și copiilor.
Pediatria este ramura medicală care se ocupă cu studiul, profilaxia și tratarea bolilor copilului, din momentul nașterii până la vârsta de 18 ani, ceea ce înseamnă că medicul pediatru are în grija sa nou-născuți, copii, adolescenți și tineri adulți. De asemenea, între atribuțiile medicului pediatru din Cluj intră evaluarea și gestionarea dezvoltării corecte și armonioase a copiilor.
Pediatria deține un loc aparte ca ramură a medicinei datorită complexității și multitudinii de afecțiuni pediatrice și în același timp datorită abordării diferite a bolilor pe care le poate prezenta copilul spre deosebire de adult. Medicul pediatru se poate subspecializa pe afecțiuni specifice unui singur sistem de organe, ca de exemplu medic pediatru gastroenterolog, ortopedul pediatru sau cardiologul pediatru.
Multitudinea de afecțiuni posibile, abordarea și diagnosticare corectă și cât mai rapidă a acestora se poate realiza în clinicile de specialitate sau în cabinetele de pediatrie din Cluj-Napoca.
Pentru a cunoaște și a stăpâni informațiile majore cât și noutățile despre clinicile de pediatrie din Cluj, te invităm să citești acest articol.
CUPRINS
1.Pediatria – cum se poate defini această ramură a medicinei și care este rolul pediatrului în viața copilului tău
2. Ramurile pediatriei și cele mai frecvente afecțiuni pe care le tratează acestea
3. Medicul pediatru din Cluj și vaccinarea copilului tău
4. Vizitele la medicul pediatru și serviciile medicale din cabinetele de pediatrie din Cluj
1. Pediatria – cum se poate defini această ramură a medicinei și care este rolul pediatrului în viața copilului tău?
Pediatria este o ramură medicală foarte complexă care se ocupă cu diagnosticarea și tratarea afecțiunilor copiilor – de la nou-născuți și până la vârsta de 18 ani.
Responsabilitățile unui medic pediatru cuprind pe de o parte, monitorizarea sănătății și dezvoltării corecte de la nașterea copilului și până la vârsta de 18 ani, și în același timp diagnosticarea și tratarea diverselor boli pediatrice, traumatismelor pediatrice și administrarea vaccinurilor incluse în schema națională de vaccinare.
Medicii pediatri din Cluj își consultă pacienții cu regularitate – în cabinetul de pediatrie sau la domiciliu – pentru verificarea stării de sănătate a copilului tău, în special în primii 2 ani de viață, ulterior vizita la medicul pediatru realizându-se o dată pe an. Primul an de viață are o importanță deosebită în dezvoltarea corectă a copilului, de aceea medicul pediatru va monitoriza copilul lunar, urmărind creșterea în greutate, în înălțime și a perimetrului cranian.
Nu s-a găsit nimic
Ne pare rău, dar nu avem nicio listă care să corespundă căutării dvs., încercați să vă schimbați setările de căutare
2. Ramurile pediatriei și afecțiunile cele mai frecvente pe care le tratează acestea
Majoritatea medicilor pediatri sunt pediatri generaliști, însă există și medici pediatri în Cluj specializați în: gastroenterologie, ortopedie, cardiologie, nefrologie, chirurgie pediatrică, alergologie, endocrinologie, pneumologie, specialități dedicate tratării patologiilor specifice. Medicul pediatru generalist este în legătură permanentă cu pediatri specializați pe diverse afecțiuni, el fiind primul care ridică suspiciunea unei anumite boli și care poate trimite copilul la specialistul corespunzător.
Gastroenterologul pediatru este medicul care se ocupă de problemele sistemului digestiv sau deficitele nutriționale ale copilului tău. Cele mai frecvente afecțiuni pe care un gastroenterolog pediatru le tratează sunt:
- Alergiile sau intoleranțele alimentare
- Intoleranța la lactoză
- Tulburări de alimentație și nutriție
- Sângerări ale tractului digestiv
- Boala de reflux gastro-esofagian
- Constipația cronică sau diareea
- Bolile inflamatorii intestinale
- Bolile ficatului și pancreasului
Ortopedul pediatru din Cluj tratează copiii care au afecțiuni ale articulațiilor, mușchilor sau oaselor. Acești specialiști pot realiza și intervenții chirurgicale, se ocupă de fracturi și imobilizarea acestora în gips. Deoarece corpurile copiilor sunt într-o creștere continuă, abordarea ortopedului pediatru este diferită față de medicul ortoped care are în grijă adulți. Afecțiunile pentru care un copil trebuie îndrumat către ortopedie pediatrică sunt:
- Fracturile
- Anomalii în procesul de creștere
- Scolioza
- Dificultăți de mers
- Malformații congenitale ale oaselor/articulațiilor ( ex. Piciorul strâmb congenital, luxația congenitală de șold)
- Infecții ale articulațiilor sau oaselor
Cardiologia pediatrică este o ramură foarte importantă a pediatriei, specialiștii din acest domeniu fiind pregătiți special pentru a trata afecțiunile inimii incepând din viața intrauterină și până la maturitate. Cardiologul pediatru are posibilitatea să efectueze diferite teste pentru un diagnostic corect, precum: ecografia de cord, ECG-ul, monitorizarea Holter a ritmului cardiac, testul de efort cardiopulmonar. Cele mai importante patologii pentru care copiii sunt trimiși la medicul cardiolog pediatru din Cluj sunt:
- Malformațiile congenitale ale inimii ( defectele septale, tetralogia Fallot, coarctația de aortă)
- Cardiomiopatii
- Insuficiența cardiacă
- Boala cardiacă reumatismală
- Diverse tipuri de aritmii
Nefrologul pediatru din Cluj tratează copiii care se confruntă cu boli ale rinichiului și tractului urinar. Acești specialiști se pot ocupa inclusiv de biopsiile renale, efectuarea dializei și monitorizarea hipertensiunii arteriale. Bolile cele mai frecvente pe care nefrologul pediatru din Cluj le tratează sunt:
- Infecțiile tractului urinar
- Boli genetice ale rinichilor
- Malformații reno-urinare
- Litiaza renală
- Insuficiența renală acută sau cronică
- Monitorizare transplant renal
Medicul alergolog pediatru din Cluj se ocupă de copiii care au diverse alergii sau probleme ale sistemului imunitar. Sistemul imunitar ne apără de infecții; uneori poate să reacționeze puternic/exagerat împotriva unor factori externi organismului uman, care de obicei sunt considerați inofensivi( polen, înțepături de insecte, părul de pisică) și astfel vor apărea alergiile; dacă sistemul imunitar nu funcționează cum trebuie, copilul poate să dezvolte frecvent și recurent diferite tipuri de infecții. Astfel, la medicul alergolog pediatru se vor prezenta copiii cu următoarele afecțiuni:
- Astm
- Rinită alergică
- Sinuzită
- Eczema( dermatita atopică)
- Urticarii
- Diverse alergii: alimentare, medicamentoase, la înțepături de insecte
- Infecții severe, neobișnuite și recurente
Endocrinologul pediatru din Cluj diagnostichează și tratează copiii care prezintă dereglări în sfera hormonală și/sau afecțiuni ale glandelor endocrine. Această ramură a pediatriei are un rol foarte important în dezvoltarea copilului, având în vedere faptul că anumiți hormoni sunt responsabili pentru creșterea normală, pentru inducerea pubertății sau sunt implicați direct în modul în care organismul folosește și stochează energia (metabolism). Endocrinologul pediatru are frecvent în grijă copii care au afecțiuni precum:
- Obezitate
- Boli ale glandei tiroide
- Tulburări de creștere
- Pubertate precoce
- Dezvoltare dizarmonică
- Diverse sindroame genetice ( sindromul Down, sindromul Turner, sindromul Klinefelter)
Pneumologul pediatru din Cluj se ocupă de toate afecțiunile aparatului respirator care pot apărea la copii. Având un sistem imunitar în continuă dezvoltare, copiii sunt predispuși la infecții ale tractului respirator, astfel acestea sunt unele dintre cele mai comune afecțiuni tratate de către medicul pneumolog pediatru. Printre alte boli de care se ocupă pneumologul, se numără:
- Astmul bronșic
- Fibroza chistică
- Malformații congenitale ale tractului respirator(ex.:laringomalacie, traheomalacie)
- Apneea
- Neoplasme pulmonare
- Inhalare corpi străini
3. Medicul pediatru din Cluj și vaccinarea copilului tău
Schema vaccinării în România
( https://www.cnscbt.ro/index.php/calendarul-national-de-vaccinare/file):
A. Vaccinuri care se fac în maternitate:
- În primele 24 de ore de la naștere – vaccinul Hepatic B
- Zilele 2-7 de la naștere – vaccinul de tip Calmette Guerin BCG (pentru prevenirea tuberculozei)
B. Vaccinuri care se fac la medicul pediatru:
- La 2, 4 și 11 luni – vaccin hexavalent (DTPa-VPI-Hib-Hep B) – acesta protejează copilul împotriva difteriei, tetanosului, tusei convulsive, poliomielitei, infecției cu Haemophilus influenzae tip B și hepatitei virale tip B.
- La 2, 4, 12 luni – vaccinul pneumococic conjugat
- La 12 luni, la 5 ani și la 7 ani – vaccin rujeolic-rubeolic-urlian, viu atenuat (ROR)
- La 6 ani – vaccinul tetravalent diftero-tetano-pertussis acelular-poliomielitic (DTPa-VPI) / VPI.
- La 14 ani – Vaccinul diftero-tetano-pertussis acelular (DTPa) pentru adulți
- După vârsta de 9 ani – Vaccinul anti-HPV
C. Vaccinuri opționale care se fac la medicul pediatru:
- Vaccinul antirotavirus, cu administrare orală
- Vaccinul anti-hepatita A
- Vaccinul anti-varicelic
- Vaccinul antigripal
4. Vizitele la medicul pediatru și serviciile medicale din cabinetele de pediatrie din Cluj
Medicul pediatru din cabinetele de specialitate din Cluj trebuie să fie o prezență constantă în viața copilului tău. Vei merge cu copilul la pediatru nu doar atunci când cel mic are o problemă de sănătate ci și pentru a monitoriza dezvoltarea sa armonioasă fizică și psihică, pentru a lua la cunoștință schimbările care se produc pe parcursul creșterii copilului și pentru a preveni diversele patologii pe care le poate dobândi copilul. Așadar alegerea unui medic pediatru este o decizie foarte importantă, care trebuie să țină cont de toate aspectele enumerate mai sus.
În primul an de viață, vizitele la medicul pediatru vor fi lunare, acestea constituind primi pași foarte importanți în viața copilului tău. Prima vizită se face la 2 săptămâni de la naștere. În cadrul acestui prim control, pediatrul va efectua următoarele procedee:
- Măsurarea greutății, înălțimii, circumferinței capului și temperaturii bebelușului
- Verificarea modului în care buricul s-a vindecat
- Inspecția pielii
- Verificarea urechilor, gurii, ochilor
- Verificarea articulațiilor, a diferitelor vicii de poziție sau posibilelor malformații
- Verificarea organelor genitale
- Auscultația cardiacă și pulmonară
De asemenea, medicul pediatru va recomanda administrarea de vitamina D, care ajută la prevenirea rahitismului, se va asigura că bebelușul are un program de alimentație și de somn corespunzătoare și va verifica cantitatea de lapte de care cel mic are nevoie.
Următoarele vizite au loc la 1 luna, 2 luni, 4 luni, 6 luni și 12 luni sau chiar mai des în funcție de necesitățile copilului.
Medicul pediatru trebuie consultat de fiecare dată când observi o schimbare în starea de sănătate: apariția tusei, febrei, scădere în greutate sau stagnare în creștere, dificultăți în alimentație, diaree sau orice alt simptom care alterează starea copilului tău.
Necesitatea constantă, vizitele regulate și importanța majoră pe care o are medicul pediatru în viața și creșterea copilului tău, impun alegerea unei clinici sau al unui cabinet care să ofere servicii complete de pediatrie, încă dinaintea nașterii copilului tău. În Cluj-Napoca poți găsi medici pediatri generaliști sau specialiști, care oferă consultații și efectuează investigații specifice – în clinici sau la domiciliu – pentru a putea depista și trata precoce afecțiunile copilului tău.
Consultațiile în clinicile de specialitate, la medicul pediatru din Cluj se pot deconta prin Casa Națională de Asigurări de Sănătate. Pentru a beneficia de consultul gratuit ai nevoie de un bilet de trimitere de la medicul de familie și de certificatul de naștere al copilului.
*Notă importantă pentru cititori:
Autorul acestui articol medical și proprietarul site-ului doresc să sublinieze cu fermitate că informațiile furnizate aici au scop informativ și educativ și nu ar trebui să fie considerate ca înlocuind consultația medicală și sfatul medicului specialist.
Orice decizie referitoare la sănătatea dumneavoastră ar trebui luată în urma consultării cu un medic sau alt specialist medical calificat. Informațiile din acest articol sunt menite să ofere o înțelegere generală a subiectului abordat, dar nu pot înlocui evaluarea individuală a stării de sănătate, diagnosticul și tratamentul recomandate de către profesioniștii din domeniul medical.
Este important să consultați întotdeauna un medic sau specialist medical înainte de a lua orice decizie privind sănătatea dumneavoastră sau de a începe un tratament. Fiecare individ are nevoi și circumstanțe unice, iar doar un specialist medical poate oferi sfaturi și recomandări adecvate în funcție de situația dumneavoastră specifică.
Vă încurajăm să căutați întotdeauna sfaturile unui medic calificat pentru orice problemă de sănătate sau preocupare medicală. Informațiile din acest articol sunt oferite cu intenția de a sprijini și de a educa cititorii, dar nu ar trebui interpretate ca un substitut pentru îngrijirea medicală adecvată.